Gotik Giyim Tarzı Nedir?
Gotik giyim tarzı, dramatik, melankolik ve karamsar bir ifade yaratmayı amaçlar. Bastırılmış duyguların, insan doğasındaki karanlık yönlerin ve korkuların giyim tarzıyla dışa vurumunu ifade eder. Genellikle siyah renklerin hakim olduğu kıyafetler tercih edilir. Sıkı kıyafetlerden oluşan giyim tarzı ağır aksesuarlar ve koyu renk yoğun makyajlarla desteklenir.
Gotik giyim tarzı, cesur ve gizemli parçalardan oluşturulur. Deri, dantel, tül ya da kadife gibi kumaş türleri tercih edilir. File ya da dantel çoraplar giyilir. Kalın topuklu botlar, bağcıklı deri postallar, uzun siyah çizmeler Gotik tarzın tamamlayıcı parçalarıdır.
Beli daha sıkı ve dar gösteren bağcıklı korseler Gotik tarzın vazgeçilmez parçalarından olmuştur.
Metal aksesuarların yoğunlukta kullanıldığı bir giyim tarzıdır. Metal kolye, bilezik ve küpeler gotik tarzı yansıtmak için kullanılabilir.
Siyah deri ceketler, koyu renk elbiseler, yırtık kot pantolonlar, ucu dantelli etekler Gotik giyim tarzını yansıtan en önemli parçalardır.
Gotik giyim tarzını tercih edenlerin genellikle kurukafa ve kemik figürleri bulunan parçalar tercih ettiğini gözlemleyebiliriz.
Bu giyim tarzında özellikle dik ve yüksek yakalı, balon kollu, geniş etekli elbiseler sıkça kullanılır. Uzun pelerinler de sık sık tercih edilen parçalardan olmuştur.
Bu tarza sahip kişiler genellikle siyah ya da kızıl saçlarıyla tarzlarını tamamlarlar.
Tarakla kabartılmış saçlar ve renkli peruklarla gotik tarza farklı bir hava katılabilir.
Koyu renk göz farları, akmış efekti verilmiş göz kalemleri Gotik kültürün içindeki asi ruhun yansıtılması için vazgeçilmez rutinlerden olmuştur.
Genellikle feminen bir akım olarak görülse de aslında bu akım cinsiyetsizdir. Yalnızca kadınlara değil erkeklere de hitap eder. Birçok ünlü erkek ismin de bu giyim tarzını benimsediği görülmüştür.
Gotik giyim tarzını sadece bir moda akımı olarak görmektense gotik kültürün bir parçası olarak değerlendirebiliriz. Gotik kültür, sadece bir moda trendi değil, müzik, sanat, edebiyat vb. alanlarda da kendini göstermiştir.
Gotik giyim tarzını belirleyen kişiler genellikle özgür ruhlu, bireysel takılan ve özgün bir estetik anlayışa sahip olan kişilerdir. Bu tarzı benimseyen kişiler genellikle Gotik kültürün bütün dallarıyla ilgilidir. Gotik kültür her yaştan bireye hitap edebilir.
Gotik moda genelde toplumsal normlara meydan okur. Dünyanın birçok yerinde farklı bir konsept olarak gotik tarzda festival ve etkinlikler düzenlenmektedir.
Gotik akımda sade kıyafetlerden ziyade gösterişli ve abartılı kıyafetler tercih edilir.
Gotik Giyim Tarzının Tarihi
Gotik giyim tarzı 1970-80’li yıllarda popüler hale gelmiştir. Bu kültür İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Punk kültürün bir alt dalı olarak ortaya çıkmıştır. Çoğu zaman karanlık bir giyim tarzını ifade ederken ürkütücü makyaj ve aksesuarla melankoli havasının yansıtılması amaçlanır.
Gotik kültür İngiltere’de ortaya çıkıp Avrupa’ya yayılsa da gotik moda kültürü Fransa’da ortaya çıkmıştır. En büyük etkileri Fransa’da görülmüştür. Fransa’daki Notre Dame Katedrali, Chartres, Reims, Amiens Katedralleri Gotik mimarinin Fransa’ya etkilerinin en ünlü örnekleridir. Vitray pencere örnekleri de Gotik çağ ile birlikte ortaya çıkmıştır.
Gotik mimari kültürü, 12-13. yüzyıllar arasında Avrupa’da, uzun dar pencereli, sivri ve dar kolonları bulunan, keskin köşeli ve kabartmalı yapılarla süslenen yapıların bulunduğu sanatsal ve mimari tarzla ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra Gotik edebiyat, sanat ve şiir kültürü de bulunur.
Gotik kelimesi, kelime anlamı olarak “Got’lara ait” demektir. Adını Doğu Germen kavmi olan Got’lardan almıştır. Bu kavim tarihte Romalılarla çatışmalar yaşadığı için kötü anılmış ve bu kavmi kötülemek amacıyla Gotik kelimesi olumsuz anlamda ortaya çıkartılmıştır.
Gotik kültür özellikle İtalya, İngiltere ve Fransa’da popüler olmuştur. Gotik mimari 16. yüzyılın sonlarına kadar Avrupa’da etkinliğini sürdürmüştür. Özellikle 18. yüzyılda dönemin dini söylemlerinde Gotik kültürün etkisi görülmüştür. Rönesans’a kadar, müzik, sanat, edebiyat, moda gibi birçok dalda kendini göstererek Rönesans’ın doğmasına sebep olan sanatlardan biri haline gelmiştir. O dönem sanat eleştirmenleri Roma İmparatorluğu’nun çöküşünde Gotik kültürün etkisinin bulunduğunu iddia ederek Gotik kültürün barbar bir niteliğe sahip olduğunu ve klasik sanat akımlarından farklı olduğunu belirterek Gotik kültürü bir nevi aşağılamıştır. Gotik kültür 2000’lerin başında en popüler olduğu dönemlerden birini yaşamıştır.
Gotik kültürün ilk dönemlerinde zarif ve vücudu saran kıyafetler tercih edilmiştir. Geç dönemde ise sadelikten uzak daha karmaşık bir tarz benimsenmiştir. Bu dönemde dar kollu elbiseler, göğüs dekolteli parçalar ön plana çıkmıştır. Daha sonra giysileri tamamlayıcı aksesuarlar olarak fiyonklar, drapeler, fırfır ve kurdeleler kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzde hala Gotik giyim tarzı popülerliğini korumaktadır. Özellikle metal ve Rock tarzını seven insanların Gotik giyim tarzını benimsedikleri gözlemlenmektedir.
Gotik giyim tarzı çoğunlukla Hristiyanlık dininin içeriği ve mitolojisi ile ilgilidir. Orta Çağ’ın yarattığı karamsarlık ve karanlık fikriyatın sanata yansımasıyla Gotik akım ortaya çıkmıştır.
Gotik Giyim Tarzı ile Tercih Edebileceğiniz Ayakkabılar
Gotik giyim tarzını en iyi yansıtan ayakkabılar arasında ilk sırada kalın tabanlı ayakkabılar gelir. Kemerli botlar, bağcıklı postallar ve topuklu ayakkabılar bu tarz için en uygun parçalardır. Renk olarak en çok siyah ayakkabılar tercih edilmektedir. Siyah deri postallar da bu tarzı yansıtmak için uygun parçalardandır.
Nasıl Kombinler Yapabilirsiniz?
Siyah deri ceketlerin içine transparan bluzlar, dantel yoğunluklu siyah parçalar tercih edebilirsiniz. Gümüş tonlarındaki metalik takılar gotik tarzı yansıtmanıza yardımcı olacaktır. Uzun siyah dar elbiseleri kalın tabanlı topuklu botlarla kombinleyebilirsiniz. Bordo ya da siyah tonlarında bir ruj ve aynı renk tonlarında bir göz makyajı ile gotik moda kültürünün olmazsa olmaz parçalarını tamamlamış olursunuz.
Gotik Moda Tarzının Türleri
Cyber Gotik Moda Tarzı: Gotik kültür ile teknolojinin birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır.
Victorian Tarzı Gotik Moda: Victorian dönemindeki kıyafetlerle Gotik moda stilinin birleştirilmesiyle oluşur. Yüksek yakalı elbiseler, bağcıklı bel korseleri ve pelerinler bu tarzın önemli parçalarıdır.
Japon Gotik Moda Tarzı: Japon modasında ünlü olan kimono, kalın topuklu ayakkabılar gibi parçaların Gotik tarz ile sentezlenmesi sonucu oluşturulur.
Modern Gotik Moda Tarzı: Günümüz çağdaş moda trend parçalarını Gotik modasında kullanılan parçalarla kombinleyerek oluşturulur. Gotik modaya yenilikçi bir bakış açısı sunar. Gotik modayı güncel moda trendlerine uydurmayı amaçlar. En önemli parçaları metal büyük aksesuarlardır. Gizemli semboller içeren parçalar tercih edilir. Bu semboller genellik bir inanışa ait kişinin fikirlerinin dışavurumudur. File taytlar da Modern Gotik moda tarzında sıkça kullanılır.
Punk Gotik Moda Tarzı: Punk ve gotik moda tarzlarının birleştirilmesi ile oluşturulur. Punk Rock tarzı tişörtler, zincirler ve yırtık pantolonlar bu stilin önemli parçalarıdır.
Gotik Giyim Tarzının Yansıtıcısı Parçalar Carpe’de!
İskelet figürleri, kurt başı detayları, haç işareti, çeşitli dini inanışların sembolleri vb. unsurların bulunduğu metal kolye, bilezik ve yüzük gibi takılar gotik giyim tarzını benimseyen insanlar tarafından oldukça sık tercih edilir. Dantel eldivenler, deri detaylı kıyafet ve aksesuarlar, geniş şapkalar, kurdele ve fiyonklu saç tokaları Gotik tarzı en iyi şekilde yansıtmanızı sağlar.
Bağcıklı bel korselerimiz, boyun için chokerlarımız, çeşitli gizemli sembollerin bulunduğu metal aksesuarlarımız gotik tarzınızı oluştururken sizlere ilham olabilir.
Gotik tarz giyinmeyi benimsemiş biriyseniz Koleksiyonlar kategorimizden Gotik stil için ihtiyacınız olabilecek her türlü ürüne ulaşabilir, kendi gotik kombininizi yaratabilirsiniz.