Cilt Bakımı Nedir?
Cildimiz dış etkenlere maruz kaldığı için zamanla zarar görmektedir. Sadece dış etkenler değil, yetersiz ve dengesiz beslenme, stres, hareket etmemek, spor yapmamak, yeterince su içmemek, düzensiz uyku vb. gibi etkenler de cilt dokumuza zarar verebilir. Cilt bakımı, bu zararları en aza indirmemize yardımcı olur. Etkili bir cilt bakımının vücudumuzu dış ve iç etkenlere karşı koruduğu bilinir. Cilt bakım rutini vücudun kaybettiği nemi, ışıltıyı ve canlılığı geri kazanmaya yardımcı olurken zamanla gelişebilecek olan zararlara karşı koruyucu bir görev de üstlenir.
Cilt bakım rutinleri çok aşamalıdır. Besleyici, onarıcı, temizleyici, koruyucu birçok cilt bakım ürünü mevcuttur.
Cilt bakımı, genel kanının aksine sadece yüz bakımı değil; el, yüz, tırnaklar, bacaklar, ayaklar, saç gibi tüm vücuda uygulanabilir.
Cilt bakımı sadece estetik kaygılar için değil sağlık için de önem taşır. Sağlıklı bir cilt görüntüsünün, vücudunuzun da sağlıklı olduğunun bir göstergesi olduğu düşünülür.
Cilt bakım ürünlerimizi tercih ederken önce cilt tipimizi tanımamız gerekir. Doğru tercih edilen ürünlerin cildimize faydası gözle görünür şekilde artmaktadır. Bu cilt bakım ürünlerinin etkisini arttırmanın en etkili yolu bir cilt bakım rutini oluşturmaktır. Kullandığımız ürünleri sürekli bir şekilde kullanmak cildin onarımında ve korunmasında kalıcı bir etki yaratabilir.
Cilt bakım rutinimizde en önemli adım cildin üzerindeki ölü tabakayı temizlemektir. Cilt üzerindeki ölü tabakayı atmak cilde canlılık verir, nem kazandırır. Daha kusursuz bir cilt görünümü kazanmanıza yardımcı olur.
Cilt Bakımının Tarihi
Cilt bakım ürünleri sadece günümüzde değil, tarihin eski dönemlerinden itibaren pek çok zaman kadınların gündeminde olmuştur. Cilt bakımına dair bilinen en eski keşifler milattan önce 3000’li yıllara dayanır. Edinilen bilgilere göre Antik Mısır’da özellikle üst tabakadaki insanlar için sağlıklı bir cilt görünümü büyük önem taşırdı. Daha güzel ve ışıltılı bir cilt üstünlük göstergesiydi. Tarihte bilinen ilk yüz maskesi de yine Mısır’da kilden yapılmıştır.
Mısır’da Cleopatra güzellik ve bakım kürleri üzerine tarifler yazmıştır.
Antik Roma’da da kadınlar çeşitli yağlar, bal, yumurta akı, sirke vb. maddeleri karıştırarak oluşturdukları maddelerle ciltlerine canlılık ve nem kazandırmaya, ciltlerinde oluşan kırışıklıkları gidermeye çalışmışlardır.
İlk modern cilt bakım ürünleri 1800’lü yıllarda piyasaya sunulmuştur. İlk sunulan ürün yüz maskesi olmuştur. 1900’lü yıllardan sonra cilt bakım ürünlerinin sayısında ve kullanımında artış yaşanmıştır.
2000’li yıllara gelindiğinde artık cilt bakım ürünlerinin sayısında ve çeşitliliğinde kullanım ve erişim açısından gözle görünür bir kolaylık sağlanmaya başlanmıştır.
Kültürler ve çağlar değişmiş, farklı cilt bakım uygulamaları denenmiş fakat İlkçağlardan günümüze kadar kadınlar için cilt bakımının temel amacı her zaman cildi daha canlı göstermek, sağlıklı bir vücut ve daha genç bir görünüme sahip olmak olmuştur.
Cilt Bakımı Neden Yapılır?
Cilt bakımı birçok amaç için yapılabilir; var olan sivilce ve akne görünümünü yok etmek, yeni oluşacak olan akneleri azaltmak, kuru ciltleri nemlendirmek, cilt lekelerini azaltmak, gözenekleri küçültmek, cildi beslemek, cilde ışıltılı bir görünüm kazandırmak, siyah noktaların oluşumunu engellemek, ciltte oluşan renk eşitsizliklerini dengelemek, yağlı cilt görünümünü azaltmak, kırışıklıkları önlemek.
Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Cilt bakım rutininin en önemli aşaması cilt tipimizi tanımaktır.
Cilt bakımında en önemli aşamalardan ikincisi makyaj sonrası cilt temizliğidir. Cilt temizliği doğru ve yeterince yapılmazsa daha sonra kullanılan ürünlerle birlikte kir ve vücutta biriken yağlar gözeneklere dolabilir. Yüz temizleme fırçalarımız sayesinde cildinizi ölü tabakadan ve makyaj sonrası kalan kirlerden arındırabilirsiniz.
Diğer önemli aşama da güneş koruyucu ve cilt nemlendirici sağlıklı kozmetik ürünler kullanmaktır. Cilt bakım yağlarımız sayesinde cildinize nemlilik katabilir, cilt lekelerinizi dengeleyebilir, sivilce ve akne problemlerinizi tedavi edebilirsiniz. Cilt tipiniz yağlı olsa bile cildi nemlendirmeniz gerekebilir. Özellikle soğuk havalarda nemlendirici yağların kullanılmasının etkisi hissedilebilir.
Temizlenmiş cildinize buz küresi roller ile soğuk masaj yapabilirsiniz. Roller, epilasyon ve ağda işlemleri sonrası cilt rahatlatmak için de kullanılabilir.
Kuru cilde fırçalama yapmakta ölü deriyi vücuttan atmamıza yardımcı olur. Kıl fırçası sayesinde vücuttaki kan dolaşımını hızlandırabilir, aynı zamanda selülit oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Cilt Bakımı Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?
Cilt bakım ürünlerinin kullanım sıklığı üründen ürüne farklılık göstermektedir. Kullanım talimatlarına göre günlük, haftalık ve aylık bir rutin oluşturulabilir. Fakat cildimizi her gün düzenli olarak nemlendirmemiz tavsiye edilir. Kuru ve normal ciltliler haftada en az 2 kez peeling ve maske uygulaması yapmalıdır. Yağlı ciltliler, ciltlerini her gün arındırmalı, haftada en az iki kere nemlendirmeli ve peeling uygulamalıdır. Hassas ciltlilerin cildini her gün temizlemesi, cilt tiplerine uygun doğal yağlarla cildi nemlendirme uygulaması yapmalısı önerilir.
Erkekler İçin Cilt Bakımı
Günümüzde cilt ve vücut bakımı her birey için sağlık açısından önem arz etmektedir. İlkçağlardan beri kadınların gündeminde olan cilt bakımı, günümüzde erkeklerin de günlük bakım rutininde çoğunlukla yerini almış bulunmakta. Bilimsel olarak erkeklerin vücutlarının kadınlara göre hormonsal olarak daha fazla yağ üretmekte olduğu bilinmektedir. Erkeklerin de vücutlarını ölü derilerden arındırması, cildi nemlendirecek yağlar kullanması, bakım rutinlerinde maske kullanması, fırçalama sonrası peeling kullanımı sağlıklı bir cilt görünümü için önem arz etmektedir.
Erkeklerin cildi kadınlara göre daha kalın olduğu için ölü deri birikimi daha fazla olur. Özellikle tıraş sonrası cilt tahriş olduğu için cildi yatıştıracak doğal yağların kullanımı daha bakımlı bir görünüme kavuşmanıza yardımcı olur.
Yine erkeklerin de ciltlerini sağlıklı görünüme kavuşturacak bir bakım rutini oluşturması kırışıkların oluşumunu engellemeye ve daha genç bir görünüm kazanmanıza yardımcı olabilir.
Cilt Bakım Rutini Nasıl Oluşturulur?
Cilt bakım rutini oluştururken etkili olan faktörlerden ilki cilt tipinizdir. Cilt tipi cildin nemlilik oranına göre, cinsiyetinize göre, yaş aralığınıza göre farklılık gösterebilir. Cildinizin kuru ve nemli bölgelerini tanımak, cildin ihtiyaçlarını belirlemek etkili bir cilt bakım rutini oluşturmanıza yardımcı olabilir. Cilt tipleri normal, kuru, yağlı, hassas ve karma olarak 5 kategoride incelenebilir. Cilt tipinizi belirlemek için uzman bir hekimden destek alabilirsiniz.
Cilt Bakım Rutini Önerileri
- Cilt bakım rutininin ilk aşamasında cildi kirlerden, makyaj kalıntılarından, cilt üzerinde biriken yağdan ve ölü deriden arındırma işleminin yapılması gerekmektedir. Bu aşamada peeling fırçalarımız ile cilde bir peeling uygulayarak cildin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Kıl fırça sayesinde vücudunuza kuru fırçalama yaparak kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz.
- Ölü derilerden arındırılan cilt tonik ile temizlenerek nemlendirme aşamasına geçilir. Nemlendirici yağlar sayesinde cildinizin gün içinde eksilen nem dengesini sağlayabilirsiniz.
- Yüz yeterince nemlendirildikten sonra yüz çevresinde istenmeyen tüylerden kaş usturaları sayesinde acısız bir şekilde kurtulabilir, cildinizi tahriş etmezsiniz.
- Bir maske uygulayarak cilde daha canlı bir görünüm kazandırabilirsiniz.
- Tırnak bakımı da sağlıklı bir görünüm açısından bakım rutinimizde önemli yer edinir. Bu rutinde yine ilk aşamamız tırnakları nemlendirmek olmalıdır. Tırnakları kısaltmak, düzeltmek, etlerini kesmek, şekil vermek tırnak bakımının aşamalarıdır. Manikür ve tırnak tasarım setlerimizin içindeki tırnak makası, tırnak eti itici, tırnak törpüsü vb. malzemeler bu aşamada işinizi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Şekillendirdikten sonra dilerseniz tırnak tasarım setlerimizle tırnaklarınızı renklendirebilir, daha şık ve canlı bir görünüm elde edebilirsiniz.