Tütsü ile Ruhunu Canlandır!
Tütsü, yakıldığında etrafa dumanı ile birlikte hoş kokular yayan maddedir. Tarihi dünya üzerinde birçok bölgede çok eski dönemlere dayanır. Tütsüler, dini, estetik, meditasyon, manevi enerji ve kültürel sebepler gibi birçok amaç için kullanılabilir. Yaktığınız tütsüler söndükten sonra bile uzun saatler kalıcı kokusunu hissedebilirsiniz.
Tütsülerin kaygı ve depresyonu azaltmak, stresi hafifletmek, meditasyon yapmak gibi zihinsel durumlar üzerinde etkili olduğu düşünülür.
Evde yakacağınız değişik kokulara sahip tütsüler ile bulunduğunuz ortamda güzel bir ambiyans yaratırken aynı zamanda zihninizi dinlendirebilirsiniz. Birçok insan tütsüyü yoga ya da meditasyon yaparken kendilerine eşlik etmesi amacıyla kullanır. Kitap okurken tütsü yakmak da zihninizi sakinleştirirken dinlenmenize yardımcı olabilir.
Evde tütsü yakılmasının birçok farklı amacı olabilir. En yaygın sebepler evi, eşyaları, bulunulan mekanı, ya da bireyleri temizlemek ve arındırmaktır. Size olumsuz enerjiler hissettiren bir olaydan sonra, önemli kararlar vermeden önce ya da evinizin içerisinde bir değişiklik yapmadan önce tütsü yakabilirsiniz. Yeni taşınılan bir eve girmeden önce önceki kullanıcıların negatif enerjilerini arındırmak için kullanılması da tütsünün tercih edilme sebeplerinden en yaygın olanları arasındadır.
Tütsüyü hangi amaçla kullanırsanız kullanın tütsünün kullanımındaki en önemli nokta olumsuz durumları uzaklaştırarak pozitifliği kendi hayatınıza çekmektir.
Günümüzde en çok kullanılan tütsü biçimi, çubuk tütsülerdir.
Tütsünün Tarihi
Tütsüler tarihe baktığımızda güzel kokular yaymasından daha çok bir terapi ve ruh dinginliği sağlamak amacıyla kullanılmışlardır. Tütsülerin tarihinin Antik çağlara kadar uzandığı bilinmektedir. Bilinen en eski yazı sistemi olan Sümer Çivi Yazısı ile birlikte Sümer tabletlerinde tütsüler hakkında bilgiler verildiğine rastlanmıştır. Sümerler, tütsüyü genellikle tapınaklarda göklerdeki tanrılar ile bir bağ ve iletişim kurmak amacıyla kullanmayı tercih etmişlerdi. Aynı şekilde Antik Mısır’da da tütsülerin hem gündelik hayatta, hem de dini tören ve özellikle cenazelerde kullanıldığı görülmüştür. Hiyerogliflerde ve çizdikleri resimlerde tütsü ile ilgili birçok detay verdikleri fark edilmiştir. Eski Mısır’da cenaze törenlerinde yakılan tütsülerin Tanrı’ya armağan edildikleri bilinir.
Antik Yunan ve Roma’da da tütsüler genellikle tapınaklarda ve dini törenlerde kullanılmıştır. Roma’da özellikle şölen ve ziyafet gibi davetlerde ortamda mutlaka tütsü yakıldığı ve hoş bir koku elde etmek amacıyla kullanıldıkları bilinmektedir.
Yüzyıllar boyunca meditasyon, kötü enerjileri arındırma, çakra açma, ferahlama gibi sebeplerle kullanılan tütsüler bu sebeplerin yanı sıra aynı zamanda tedavi yöntemi olarak da birçok millet tarafından tercih edilmiştir. Temelinde büyü ve dini uygulamalar olan amaçlarla da kullanılmışlardır.
Tütsü kullanımında ön plana çıkan yerler Hindistan, Çin, Japonya gibi doğu ülkeleridir. Agarbatti adı verilen ve bir macunun bambu çubuğu etrafında yuvarlanarak kaplanmasıyla oluşturulan bu çubuklarla tütsü yapma yöntemini ilk defa Hindistan kullanmıştır. Çin’de de dini törenlerde tütsü çubukları yakılır. Budizm ve Hinduizm dininde tütsülerin edilen duaları tanrılara taşıyan bir iletici olduğu fikri hakimdi.
Bitki ve çiçekleri damıtarak uçucu yağların elde edilmesiyle tütsü oluşturma yöntemini ilk olarak Araplar bulmuştur.
İslam, Bizans, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı kültürlerinde de tütsü kullanımı yaygındır. Bizans döneminde kiliselerdeki ayinlerde, Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu döneminde ise saray ve evlerde buhurdanlık ile birlikte tütsü kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Osmanlı Dönemi’nde de ev, cami ve medrese gibi mekanlarda buhurdanlık ile tütsü kullanımı bu dönemlerde yapılan resimler aracılığıyla karşımıza çıkmıştır.
Hristiyanlıkta ayinlerde kullanılan tütsülerden aynı zamanda kutsal kitaplarda da bahsedilmiştir.
Neden Tütsü Yakarız?
Tütsülerin oluşturulduğu bitkilerin birçoğunun antimikrobiyal olduğu keşfedilmiştir. Tütsü kullanmanın birçok faydası bulunur:
1.Meditasyon yaparken konsantrasyon sağlamak: Konsantrasyon ve odaklanmayı arttırdığı bilinen birçok tütsü çeşidi vardır. Nane ve limon kokusu içeren tütsü çeşitlerinden kullanmayı tercih ederek konsantrasyonunuzu arttırabilirsiniz.
2.Negatif enerjiyi temizlemek: Adaçayı tütsüsü yakmak negatif enerjileri arındırabilir. Yeni kararlar almadan önce, yoga esnasında ya da bulunduğunuz ortamdan olumsuz enerjileri temizlemek amacıyla tütsü kullanabilirsiniz.
3.Kalp çakralarını açmak: Yasemin ve gül kokuları içeren tütsüler yakarak kapalı olduğunu düşündüğünüz çakraları açarak sevgi ve aşk ile bağlantı kurabilirsiniz.
4.Anılarla bağ kurmak: Geçmiş zamanda yaşadığınız bir anı yeniden canlandırmak amacıyla size o zamanı anımsatan bir koku içeren tütsüler yakabilirsiniz.
5.Rahatlama: Lavanta ve sandal ağacı gibi kokuların sinir sitemi üzerinde rahatlama ve gevşeme gibi etkiler yarattığı bilinmektedir. Meditasyon sırasında bu kokulara sahip tütsüler yakarak bir huzur hali yakalayabilirsiniz.
6.Topraklanma: Sedir ağacı kokulu tütsüler kullanarak bunalmış ruh halinizi topraklayabilirsiniz. Yaktığınız tütsü eşliğinde derin nefesler alıp vermek sakinlik hissi yaşamanıza yardımcı olabilir.
Tütsü Nasıl Yakılır?
Tütsüler, toz, bobin ve çubuk gibi çeşitli biçimlerde olabilir. Palo Santo tütsü, çubuk tütsü, koni tütsü gibi farklı modelleri bulunan tütsüler içerikleri ve formları açısından farklı şekilde kullanılırken genellikle benzer şekilde yakılma tekniklerine sahiptirler.
Tütsüyü yakmak için bir kibrit ya da çakmak yardımıyla çubuğunu ateşle harekete geçirmeniz gerekir. Tütsünün ucu tutuştuktan sonra ucunu üfleyerek söndürebilirsiniz. Bu işlemden sonra tütsü parlarken kokulu bir duman üretmeye başlar. Yanma süresinin uzunluğu tütsünün formuna göre değişkenlik gösterir. Çubuk tütsülerin yanıp tamamen tükenme süresi genellikle 30 ile 50 dakika arasında farklılık gösterebilir. Tütsüyü yaktıktan sonra tamamen tükenmesi için başka bir işlem yapmanıza gerek olmadan kendi kendine sönmesini bekleyebilirsiniz. Tütsü yakarken bir tütsü kayığı ya da tabağı olan tablalar kullanarak yanan külleri kontrol altına alabilirsiniz. Tütsüyü ateşe dayanıklı yüzeylerde kullanmayı tercih ederek olası bir yangın tehlikesinin önüne geçebilirsiniz.
Tütsü Çeşitleri Nelerdir?
Aromatik kokulu tütsülerin birçok farklı formda buhurları bulunur. Tamamen doğal içerikli tütsüler kullanmak istiyorsanız bir demet halinde hazırlanmış olan tütsüleri tercih edebilirsiniz. Bu demetler içerik olarak defne yaprağı, biberiye, ada çayı gibi doğal içeriklerden oluşur. Bir başka tütsü formu olan çubuk tütsüler de farklı aromatik notaları bağlayıcı malzemelerle bir araya getirerek birçok farklı koku arasından seçim yapma şansı sunuyor. Çubuk tütsü çeşitlerinin birçoğunda yanıcı madde olarak kömür tozu kullanılmaktadır. Bu sebeple etrafa toksik kimyasallar yayılabiliyor. Bu sebeple sentetik maddeler içermeyen doğal bileşenden üretilen çubuk tütsüler kullanabilirsiniz.
Estetik görüntüye sahip geri akış tütsüleri de son dönemlerde popüler olan tütsü çeşitlerinden biri. Geri akış tütsüleri koku ve içerik olarak diğer tütsü çeşitleriyle benzerlik gösterirken yanma şekli olarak diğer formlardan ayrılıyor. Konik biçimde tasarlandıkları için çubuk tütsülerden farklı olarak dumanı aşağıya doğru iniyor. Aynı zamanda yanma süresi olarak da geri akış tütsüler çubuk tütsülere göre daha yavaş yandığı için daha uzun süre koku yayabiliyor. Geri akış tütsüler başlangıçta çok yoğun kokular yaymak yerine belirli bir süre geçtikten sonra kokusunu hissettiriyor. Bu buhurdanlıklar için dumanın geri akışını sağlayacak özel tütsü brülörleri kullanılıyor. Farklı birçok tasarıma sahip olan geri akış tütsüler şelale görünümünde üretildikleri için dekoratif amaçlarla da kullanılabilir. Bu tütsü çeşidi diğer türlere benzer olarak yine brülöre yerleştirildikten sonra uç kısmından yakılarak kullanılır. Aromatik kokuların ortaya çıkarak daha iyi yayılabilmesi için konik biçimli uç kısım alev aldıktan sonra üflenerek söndürülmesi gerekmektedir.