Tütsü Çeşitleri ile Anın Tadını Çıkart!
Tütsülük, tütsülerin kolay kullanımını sağlayan ve genellikle ahşap malzemelerden üretilen farklı tasarımlara sahip araçlardır. Tütsülükler, yaktığınız tütsünün notalarının doğru bir şekilde çıkması için kullanılan önemli ekipmanlardandır. İyi bir tütsülük sayesinde yaktığınız kokular dengeli bir şekilde yayılır, uzun süre kalıcı koku sağlar ve hızlı sönmez.
Çeşitli formdaki buhurları tercih ederek aromatik koku esanslarının faydalarını deneyimleyebilirsiniz. Tamamen doğal içeriklerden oluşmasını istiyorsanız demet biçiminde hazırlanan tütsüleri tercih edebilirsiniz. Bu demetler defne yaprağı, biberiye ve ada çayı gibi doğal bitkilerden oluşabilir.
Bunlara benzer olarak birbirinden farklı notalar içeren birçok çubuk tütsü çeşidi bulunuyor. Bu formda olan klasik tütsü çubuklarının birçoğunda yanıcı madde olarak kömür tozu kullanılıyor. Bu sebeple yakıldıkları zaman etrafa toksik kimyasal bırakabiliyorlar. Aromatik kokularını çoğaltmak için bazı çubuk tütsülerde parfüm de kullanılabiliyor.
Bir diğer tütsü çeşidi olan geri akış tütsülerin estetik görünümleri sayesinde gün geçtikçe popülaritesi artış göstermektedir. Geri akış buhurdanlıklar koku içerikleri ile diğer tütsüler ile benzerlikler gösterir. Geri akış buhurdanlıkların klasik tütsülerden ayrılan yönü yanış biçimidir. Konik biçiminde tasarlanmaları sebebiyle çubuk tütsülerden farklı olarak dışarı dumanı vermek yerine aşağıya doğru veriyor. Buna ek olarak geri akış tütsüler daha yavaş yandıkları için çubuk tütsülere göre daha uzun süreler etkisini gösteriyor.
Farklı formdaki tütsü çeşitlerini inceleyerek kendinize en uygun tütsüleri denemeyi tercih edebilirsiniz:
Palo Santo Tütsü
Sadece Ekvador, Meksika, Peru ve Güney Amerika’nın tropikal ormanlarında yetişen bir ağaçtır. İspanyol rahipler bu ağaç için “Kutsal Ağaç” anlamına gelen “Palo Santo” kelimesini kullanmışlardır. Bu bitkinin tarihi Güney Amerika’da bulunan eski İnka Halkı’na kadar uzanmaktadır. Yaygın olarak ritüel, dua ya da dini törenlerde şifa aramak amacıyla kullanılmışlardır.
Geçmişte İnkalar, Aztekler ve Şamanlar tarafından kullanılan bu tütsü, günümüzde ise alternatif tıp ile ilgilenen insanların sıklıkla tercih ettiği bir ürün olmuştur.
Bu ağacın kötü enerjileri temizlediğine ve kullanan kişilere servet kazandıracağı inancı yaygındı. Ruhu arındıran bir niteliği olduğu düşünülürdü. Palo Santo ağaçlarının bir ruhu olduğu düşünüldüğü için ağacın sökülmemesi ve kesilmemesi gerektiği söylenir. Bu ağaçtan yağ ve dal parçası elde edebilmek için ağacın ölmesi beklenir. Ancak ağaç öldükten sonra hasat edilebilir.
Çam, nane ve limon kokularını barındıran Palo Santo rahatlatıcı aromaterapi deneyimleri sunan bir tütsü çeşididir.
İçerisinde yaşayan ruh sayesinde evinizde yaktığınız tütsünün negatif enerjileri temizlediği, kötü ruhları uzaklaştırdığı ve evlere bolluk bereket kazandırdığı iddia edilir. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak faydaları vardır.
Palo Santo tütsüleri meditasyon yaparken ruhunuzu dinlendirmek amacıyla kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Palo Santo tütsülerin iyileştirici birçok özelliği olduğu da söylenmektedir. Bunlardan bazıları:
Soğuk algınlığı, anksiyete, depresyon gibi çeşitli yaygın rahatsızlıkları tedavi etmek.
Eklem ağrıları için ağrı kesici olarak kullanılmak.
Bağışıklık sistemini düzenlemek. Stresi, baş ağrılarını ve vücuttaki diğer ağrıları hafifletmek.
Palo Santo tütsüleri bir çakmak ya da kibrit yardımıyla kolayca yakabilirsiniz. Çubuğu yaktıktan 30-60 saniye sonrasında çubuğa üfleyin. Temizlemek istediğiniz alanın etrafı boyunca hareket edin. Tütsüyü vücudunuzun üzerinde de gezdirebilirsiniz. Bulunduğunuz mekana yoğun bir kokunun yayıldığını ve ruhunuzun sakinleştiğinizi hissedebilirsiniz. Palo Santo yandığı zaman tütsüyü ateşe dayanıklı metal ya da cam bir kaseye koyun. Tütsü kendi kendine sönecektir. Palo Santo tütsü yavaş yandığı için küçük alanlarda kullanmak için idealdir. Palo Santolar yoga ve meditasyon uygulamalarının bir parçası olmasının yanı sıra tütsü brülörü olarak da kullanılırlar.
Çubuk Tütsü
Stick tütsüler olarak da adlandırılan bu çeşit en pratik yakılan tütsü çeşidi olarak bilinir. Bu sebeple kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen tütsü türüdür. İnce bir çubuk şeklinde oldukları için bu isimi almışlardır. En yaygın kullanılan tütsü çeşidi olması nedeniyle kolaylıkla temin edilebilir. Birçok farklı aromatik koku notaları içeren çubuk tütsü çeşidi bulunmaktadır.
Çubuk tütsülerin tarihinin iki bin yıl öncesine kadar uzandığı bilinmektedir.
Çubuk tütsüyü yakmak için çakmak ya da kibrit kullanabilirsiniz. Çubuk tütsüleri kullanmak için bir tütsü tutucudan yardım almanız gerekir. Tütsü tutucunuz ahşap ya da seramik gibi yanıcı olmayan maddelerden üretilmiş olmalıdır. Tütsü tutucu sayesinde tütsüyü sabit tutarken aynı zamanda yanarak etrafa dökülen küllerin de dağılmasını engelleyerek bir arada tutmayı sağlayabilirsiniz. Çubuk tütsüleri yaktıktan sonra üfleyerek söndürmeniz gerekmektedir. Söndürülmeyen tütsüler çok hızlı bir şekilde yanarak tükenir. Tütsüyü dumanının serbestçe dolaşacağı ve rahatça yukarı yükselebileceği şekilde yerleştirmeniz gerekir.
Çubuk tütsüler 30 dakika ile bir saat arasında yanmaya devam edebilirler. Çoğunlukla bambu üzerine sarılan organik ve kurutulmuş bitki özleri sayesinde etrafa hoş kokular yayarlar. Çubuk şeklinde olarak bambu içermeyen ve sıkıştırılmış tütsüler de bulunmaktadır.
Çubuk tütsüleri yaktığınız zaman faydalarını hissetmek istiyorsanız mutlaka tütsüye yakın bir konumda bulunmanız gerekmektedir.
Çubuk tütsülerin gerginliği azaltarak gevşemenize, stresten uzak kalmanıza, uyku problemi yaşıyorsanız uyumanızı sağlamaya, konsantrasyonunuzu yükseltmeye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra bir tütsü yakarak yaratıcılığınızı ve motivasyonunuzu da arttırabilirsiniz.
Koni Şeklinde Tütsü
Koni formunda bulunan bu tütsüleri bir zemin üzerinde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bu tütsüler tamamen tütsü içerir. Küçük bir tabak içine yerleştirerek kullanmayı tercih edebilirsiniz. Koni şeklindeki tütsüleri kullanmak amacıyla özel tütsü tutucular da bulunmaktadır.
Koni şeklindeki tütsüleri baş kısmından bir çakmak ya da kibrit yardımıyla yakarak aktif edebilirsiniz. Görünüşleri itibariyle küçük bir tepecik şeklindedirler. Başlangıç aşamasında çok az koku yayarlar. Ancak zaman ilerledikçe, özellikle sönmeye yakın zamanda yoğun ve eşsiz bir koku hissedebilirsiniz. Eğer yoğun koku hissetmek istiyorsanız konik tütsüler tercih edebilirsiniz. Yıldız, oval, yuvarlak gibi farklı tasarımda üretilen birçok konik tütsü tutucu bulunmaktadır.
Konik tütsüler de evde yakmak için ideallerdir. Seramik bir tütsü tutucu üzerine yerleştirilen konik tütsüler bir mum gibi yakılır. Üstten tutuşan bu ürün dumanını aşağı doğru yayar. Özellikle Hindistan ve Çin gibi ülkelerde sıklıkla kullanılır.
Ağaç Tütsü
Sandal ağacı ya da Palo Santo gibi ağaçlardan elde edilen bu tütsüler etrafa hoş kokular yaymaları ile bilinirler. Bir tütsülük üzerine yerleştirilen ağaç tütsüleri uç kısımlarından kibrit ya da çakmak yardımı ile yakılırlar. Alev aldıktan birkaç saniye sonra üfleyerek söndürülmesi gerekir. Çubuk tütsülerden daha uzun süre yanmaya elverişli oldukları için bulunduğunuz ortamda daha uzun süre güzel kokularını hissedebilirsiniz.
Tanecikli Tütsü
Çok fazla tercih edilmeyen bu tütsü türü tanecik formlarıyla birlikte kömür aracılığıyla yakılırlar. Kömürler parlayarak beyaz renge gelene kadar yakılmaları gerekmektedir. Sonrasında kömürlerin üzerine bir tütsü paleti yerleştirerek hızlı bir şekilde koku elde edebilirsiniz. Bu tütsüler 1 ila 2 saat arası boyunca yanabilirler.
Tanecikleri bir alüminyum folyo yardımı ile tütsü plakasının üzerine yerleştirebilirsiniz. Tütsüyü kullandıktan sonra folyoyu alıp çöpe atabileceğiniz için size kullanım kolaylığı sağlar. Tanecik şeklindeki tütsüleri kullanmak ve yakmak çubuk tütsülere göre daha zor olduğu için kullanımları pek tercih edilmez. Fakat bu tütsülerin taneli olmaları sebebiyle kokularını kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Birden fazla kokuyu bir arada kullanarak kendi kişisel zevklerinize göre yeni kokular da ortaya çıkarabilirsiniz.