Sokağın Ritmi: Hiphop Giyim Tarzı!

Sokağın Ritmi: Hiphop Giyim Tarzı!

Sokağın Ritmi: Hiphop Giyim Tarzı!

Hiphop müzik tarzı 1970’li yıllarda Afro-Amerikan getto çocuklarının bir isyan şekli olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde tüm sınırları aşan ve son derece geniş bir kitleye hitap eden hiphop yüksek ritimli beatlerin yanı sıra insanları etkileyecek sözleri ile ön plana çıkıyor. Ortaya çıktığı ilk andan itibaren özellikle gençlerin beğenisini kazanan bu müzik türü birçok farklı konuyu ele alıyor.

Hiphop sadece müzik türü olmanın ötesine geçerek içerisinde dans, DJ’lik, MC’lik, grafiti gibi birçok unsur barındıran büyük bir kültür ve yaşam tarzı haline gelmiştir.

Hiphop kültürü 70’lerin sonunda Amerika’da azınlık olarak yaşayan, yoksulluk, ırkçılık gibi sorunlarla mücadele eden Afrika kökenli siyahilerin kendilerini günlük yaşantının gerçeklerinden uzaklaştırmak amacıyla oluşturdukları eğlenceli bir yaşam tarzı ve kültürüdür. Aslında bir isyan kültürü olarak ortaya çıkmıştır.

Ortaya çıktıktan sonra Blues, Funk, Soul ve Jazz gibi müzik türlerini etkilemiş ve bu tarz yeni türlerin doğuşuna ilham olmuşlardır. Bilinen en popüler hiphop alt kültürü ABD’nın batı bölgelerinde 80’lerde ortaya çıkan West Coast Hip-hop’tur. Bu alt kültürün öncü grubu 1990’lı yıllarda popüler olan N.W.A’dır.

Hiphop müzik türü Gansta rap, G-funk ağırlıklı ve içerisinde uyuşturucu, silah, para, hayat kadınları, isyan gibi konuları anlatan bir tür olarak ortaya çıkmıştır. Bu müziklerde genel olarak hayatın ve yaşamanın zorluklarından, günlük hayatta karşılaşılan problemlerden bahsedilir.

Hiphop müzik, hızla tekrarlanan ve tempolu bir ritim üzerine yazılan karmaşık cümlelerin hızla ve melodisiz bir şekilde söylenmesiyle oluşturulmuştur. Fonda yüksek tempolu bir beat olması hiphop kültürünü benimseyerek yaşayan insanların kendilerine dayatılan diğer tüm müzik türlerini reddettiğini ifade etmiştir. Sözlerin yüksek sesle ve hızlı bir şekilde söylenmesi ise yıllardır susturulan, bastırılan ve hiçbir alanda kendilerini ifade etme şansı bulamayan siyahilerin bu baskılara karşı tepkilerini yansıtmıştır. Afro-Amerikan gençler uzun yıllardır bastırılan zamanlarının acısını çıkartarak hiphop sayesinde konuşmak istedikleri konuları insanlara anlatma fırsatı bulmuşlardır.

Hiphop’un Doğuşu

Hiphop kültürü ilk olarak 1970’li yıllarda New York’un Bronx bölgesinde doğmuştur. Bu kültürün ortaya çıkışında 1960’lı yıllarda dünyada geniş yankılar uyandıran özgürlük akımlarının büyük etkisi olduğu biliniyor. Farklı kültürlere sahip gençlerin politik sorunları ve dünya genelindeki savaşları reddederek insanların özgürlüklerini savundukları bu dönem hiphop gibi birçok farklı müzik türünün ortaya çıkışına ilham olmuştur. Hiphop da rap müziğin bir türü olarak Afro-Amerikan gettolar tarafından geniş kitlelere duyurulmuştur. Bu dönemlerde sürekli başları polisle derde giren siyahi ve latin azınlıklar bu kültürü benimsemişlerdir. Amerika’nın küçük bir bölgesinde ortaya çıkan bu hareket giderek tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır.

Çeşitli etkinlik ve partilerde bir araya gelen azınlıklar karşılaştıkları problemleri ve günlük hayatta yaşadıkları deneyimleri birbirlerine anlatmıştır. Bunlar üzerine şarkı sözleri yazmış ve yeni şarkılar oluşturmuşlardır. Bu etkinliklerde yer alan DJ ve MC’ler hiphop müzik kültürünün vazgeçilmez unsurları arasında yer almışlardır. “Mikrofonu Kontrol Eden Kişi” olarak bilinen MC’ler, DJ’lerden önce sahneye çıkarak sahne alacak sanatçıları tanıtır ve ortamda bulunan insanları hiphop müziğinin ritmine hazırlar.

Bir diğer hiphop alt kültürü olan East Coast Hip-hop ise 70’lerde New York City bölgesinde doğmuştur. Bu alt kültürü ABD’nin doğusunda farklı bölgelerden bir araya gelen rap sanatçılarının kendi içlerinde ortaya çıkmıştır. Çoğunlukla lirik bir tarz üzerine oluşturulmuştur. Tekerlemeler ve cinaslı sözleri ile ön plana çıkan bir türdür. Bu tarzda agresif bir ses tonu ve vurgulamaya dikkat ederek oluşturulmuş parçalar ağırlıktadır.

1979 yılına kadar sadece canlı performanslar ile icra edilen hiphop müzik, 1979 yılında The Sugarhill Gang’ın bilinen ilk albüm olan Rapper’s Delight’ın yayınlanmasıyla ilk albüm çalışmasını gerçekleştirmiş ve kısa sürede geniş kitleler tarafından dinlenmeye başlamıştır. Bu gelişmeden sonra hiphop müzik daha çok kişiye ilham olmuş ve eşitsizlik, fakirlik, adaletsizlik gibi tüm sosyal problemler hiphop müzik türünün konuları olarak şarkılarda bahsedilmiştir.

1980’ler özgürlüklerin zirveye ulaştığı ve kişilerin artık yeni şeyler denemekten korkmadıkları bir dönem haline gelmiştir. Bu yıllarda hiphop müziğinin içerisine davul makinaları ve elektronik müzik girmiştir. Teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte ses düzenleme programları hayatımıza girmiş ve bu programlar sanatçıların daha rahat bir şekilde çalışmalarını sağlamıştır. Bu dönem bazı müzik grupları jazz parçalarından sesleri hiphop şarkılarında kullanarak yeni bir tarz oluşturmuşlardır.

Hiphop müzisyenleri arasındaki gruplaşmalar ABD’de çeteleşmeye kadar gitmiş, Amerikalı hiphop şarkıcıları arasında doğu-batı çekişmeleri yaşanmıştır.

Daha sonraki yıllarda çete savaşları ve Doğu-Batı gerilimi hiphop kültürünü de etkileyerek oluşturulan müziklerin içeriklerine yön vermiştir. 1990’lı yıllarda dövüş filmlerinden aldıkları kesitlerin üzerine agresif sözlerle şarkı yapan Wu-Tang döneme damgasını vurmuştur. Jay-Z,50 Cent, Snopp Dogg, Tupac Shakur dönemin popüler hiphop rap sanatçılarıdır.

2000’li yıllarda ise “Orta Batı Rapçileri” ortaya çıkmıştır. Bu türün bilinen en ünlü iki sanatçısı Eminem ve Kanye West’tir.

Günümüzde hiphop; Trap, Underground Rap, Chicago Rap, Latin American gibi farklı alt kültürlere ayrılmıştır.

Bir isyan kültürü olarak ortaya çıkan hiphop ilk zamanlarda savaş karşıtlığı, barış, özgürlük, eşitlik gibi mesajlar verse de günümüzde ofansif bir çizgi takip etmektedir.

Hiphop kültüründe sanatçıların şarkılarında bahsettikleri tarzda bir yaşam şeklinde olması bekleniyor, aksi takdirde sanatçı yoğun eleştirilere maruz kalabiliyor.

Hiphop kültürü günümüzde yalnızca siyahi kişilere ait olmaktan çıkarak farklı toplumlarda yaşayan insanlar tarafından da benimsenmiş ve kişilerin kendi içerisinde bulundukları sosyal koşullara göre şekil almıştır.

Hiphop şarkılarında asıl önemli olan özellik müzikte üslubun her zaman sert, iddialı, dinamik bir şekilde, sözlerin ise kolay ezberlenebilir, şiirsel ve birbirleri arasında kafiyeli olmasıdır. Sözler ve müzik önceden hazırlanabildiği gibi sanatçılar tarafından doğaçlama olarak da seslendirilebiliyor. Önceden çalışılmamış bu şekle “freestyle” ismi veriliyor.

Hiphop Giyim Tarzı

Hiphop giyim tarzından öte bir yaşam tarzı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu müzikteki agresif üslup, hafif, rahat ve ilginç bir imaj yaratmayı amaçlamıştır. Şehir yaşamına özgü bir trend olan hiphop giyim kültürü ABD’nin New York, Chicago, Los Angeles, Detroit gibi bölgelerinde ortaya çıkmıştır.

Hiphop giyim tarzı 1970’li yılların sonu 1980’lerin başında Amerika’da ortaya çıkmıştır. Parlak renkli spor kıyafetler, koyu renkli ceketler, yelekler, spor ayakkabılar ve spor kasketlerden oluşan rahat ve dağınık bir giyim tarzı olarak şekillenmiştir. 1970’lerin sonunda ortaya çıkan birçok spor markası bu tarza uygun kıyafetler üretmiştir. Zamanla bu giyim tarzına geniş kot pantolonlar ve şortlar da eklenmiştir. Bu tarzda break dance figürleri de yer aldığı için kıyafetlerde rahatlık ve esnekliğe önem verilir. Bol ve geniş kesimlere sahip eşofman altları, büyük tişörtler, geniş şortlar, pantolonlar bu tarzın en sık tercih edilen parçalarındandır. Büyük ve dikkat çeken aksesuarlar, geniş zincirli kolyeler, büyük saatler, şapkalar, bandanalar hiphop giyim tarzının öne çıkan unsurları arasındadır.

Hiphop giyim tarzı sokak modasından ilham alır. Sokağın yerel kültürünü kıyafetlere yansıtır. Canlı renkler ve çeşitli desenler kullanılır. Grafik baskılar ve soyut desenli parçalar en çok tercih edilen ürün çeşitleri arasındadır.

Hiphop giyim tarzı bireysellik ve özgürlüğü temsil eder. Bu modaya ait parçaları kendi kişisel zevklerinize uygun bir şekilde kombinleyerek kendinize has bir görünüm oluşturabilirsiniz.

Etiketler: Sokağın Ritmi: Hiphop Giyim Tarzı!
Kasım 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR