Renklerin Büyüsü: Harajuku Sokak Stili!
Harajuku sokak modası, ismini Tokyo’da bulunan Harajuku semtinden alır. Bu giyim tarzı, 1980 yılında, çeşit çeşit kafe ve giyim mağazalarının bulunduğu renkli bir sokak olan Omotesando sokağının pazar günleri belediye kararıyla araba trafiğine kapatılmasıyla birlikte ortaya çıkmaya başladı. Trafiğe kapalı caddede sokak sanatçıları çeşitli etkinlikler ve gösteriler yapmaya başladılar. Bu sanatçıları izlemek isteyen gençler her pazar günü bu sokağa akın etti. Harajuku, bu sebeple sanat, yaratıcılık ve çeşitli performansların buluşma noktası haline geldi.
Harajuku modası, farklı tarzda kıyafetleri kombinleyerek farklı ruh hallerini yansıtan gençler ile birlikte ortaya çıktı. Harajuku sokak stilinde mağazadan satın alınan ürünler genellikle kat kat giyilerek ve kişinin zevklerine göre kesip biçmesiyle çeşitli tarzlara uygun hale getiriliyor, kombinlerde aynı zamanda bol sayıda aksesuar kullanılıyor. Omotesando sokağında bulunan mağazaların ne satacaklarına artık bu gençlerin giyim tarzı yön veriyordu. Bu kişiler farklı giyim tarzlarını bir arada kullanarak yeni bir stil oluşturmuşlardır.
Tokyo Sokaklarının Kendine Özgü Giyim Tarzı: Harajuku
Harajuku sokak stili kendi içerisinde de farklı gruplara ayrılır. Bu gruplar birçok şeye karşı çıkarak uyumsuzluk içerisinde uyum ve anlamsızlıkta anlam gibi ana fikirler üzerinden bir moda tarzı oluşturmuşlardır. Bu stilde kişinin kullandığı renkler ve aksesuarlar tamamen kişinin kendi zevkine göre tercih edilerek kombinlenir. Bu tarzı benimseyen kişiler kendi tarzı ile bir uyum içerisinde olarak alışılagelmiş giyim tarzlarını reddederek kendine özgü bir giyim tarzı oluşturmuşlardır. Farklı tarzları bir arada kombinlemek bu giyim tarzında oldukça sık tercih edilir. Örneğin; okul kıyafetleri ile birlikte Punk giyim tarzını ya da Gotik giyim tarzını kombinlemeyi tercih eden kişilerin sayısı oldukça fazladır.
İlk olarak 1980’lerde başlayan Harajuku Sokak tarzı, 1980’li yıllarda etkisini göstermeye başlasa da asıl popülerliğini 90’lı yılların ortalarında kazanmıştır. Bu sokak tarzı ilk olarak Japonya’da gençlerin yakından takip ettiği aylık olarak piyasaya sürülen Fruits dergisinde bir moda akımı olarak bahsedilmiştir. Bu sayede gençler arasında hızla popülerlik kazanmış ve kendini sürekli olarak geliştiren bir akım haline gelmiştir. Bu tarzı benimseyen kişiler özellikle aykırı giyim tarzlarıyla içlerinden geldiği şekilde giyinmeyi benimsemişlerdir. Bazen küçük bir kız çocuğu gibi bazen bir anime karakteri ya da geleneksel Japon kıyafetlerini kendi tarzları ile birleştirerek uyumsuzluk içerisinde kendilerine özgü bir uyum yaratmışlardır.
İlk bakışta daha çok geleneksel Japon kıyafetlerini günümüz modası ile birleştirerek başlanan bu moda akımı zamanla birçok farklı alt gruplara ayrılmış ve her grup kendi içerisinde farklı bir anlama sahip stiller oluşturmaya başlamıştır.
Abartılı makyajlar ve rengarenk kıyafetler bu akımın vazgeçilmez parçaları arasında.
Harajuku Sokak Stili Nasıl Ortaya Çıktı?
1940 yılından sonra Japonya’yı işgal eden ABD, Shibuya semtine bir askeri üs yerleştirmiştir. Daha sonra Omotesandö sokağına yerleşen Amerikalılar burada birçok sayıda mağaza açmışlardır. Bu sayede ilgi çeken sokağa Japonlar da taşınmaya başlamıştır. Bir arada başlayan bir yaşam beraberinde geleneksel Japon kıyafetleri ile Amerikan modası harmanlanınca ortaya günümüzdeki Harajuku sokak stili ortaya çıkmıştır. Daha sonra bu bölge modanın kalbi haline gelmiş ve çeşitli tasarımcıların taşınmasıyla birlikte özgün tasarımlar ortaya çıkmaya başlamıştır. 1964 yılında gerçekleşen Tokyo Olimpiyatları ile bu bölge ve içerisinde barındırdığı akımlar dünyaya tanıtılmaya başlamış, turistlerin bölgeyi ziyaret etmesi sağlanmıştır.
Bu giyim tarzına sahip insanlar Harajuku Köprüsü çıkışında Meiji-Jingo tapınağının yanındaki bölgede her hafta pazar günleri etkinlikler düzenliyor.
Günümüzde Harajuku giyim tarzını, sıfır noktası olan Tokyo’nun Harajuku Metro İstasyonu’nda inip Takeshita Dori bölgesine giderek gözlemleyebilirsiniz. Bu bölgede Harajuki giyim tarzı bir kültür olarak canlılığını halen korumaktadır.
Harajuku giyim tarzı tek bir stili ifade etmez, kendisini belirli bir tarz ile sınırlamak yerine çok yönlü ve farklı moda akımlarını içerisinde barındırır. Bu moda akımı özellikle içerisinde tiyatro ve abartıyı barındırır. Harajuku dışarıdan bakıldığında karmaşık bir stil olarak görünse de aslında içerisinde kullanılan aksesuarlar ile birlikte bu tarzı yansıtan kişiler tam bir uyum içerisindedir.
Harajuku, dünya üzerinde bulunan diğer isyan içerikli karşıt akımlardan farklı olarak sorunlu ya da mutsuz ruh haline sahip gençlerden oluşmaz. Onlar, bir araya getirdikleri birbirinden farklı tarzları herkese göstermek ve kendi yarattıkları kıyafetleri giyerek oluşturdukları kreasyonları birbirlerine sergilemeyi amaçlayan mutlu çocuklar olarak bilinirler.
Bu giyim tarzında çok renkli aksesuarlar, vücut piercingleri, vücut boyaları ve yüz makyajları, farklı saç modelleri, sahte dövmeler gibi detaylar ön plana çıkmaktadır. Bu tarzı benimseyen kişiler birbirinden farklı zıt renkleri kombinleyerek dikkat çekiyorlar. Sokaklarda sıklıkla görebileceğiniz bu tarza sahip kişiler her bir kombinini sergilemeden önce tüm detayları düşünerek makyajları ve kıyafet tasarımları üzerinde saatlerce çalışıyorlar.
Harajuku modası içerisinde birçok farklı tarzı barındırır. Bunlardan bazıları; kawaii (sevimli) stili, visual kei, yamanba, ganguro (kara surat) stili, gyaru (küçük kız çocuğu) stili, porselen Viktorya oyuncak bebek stili, lolita stili ve gotik lolita tarzıdır.
Klasik Harajuku Tarzı
En havalı Harajuku tarzı olarak kabul edilir. Bu tarz giyinen insanlar gruplar halinde takılmak yerine bireysel olarak boy göstermeyi tercih ederler. Büyük güneş gözlükleri, çeşitli büyük aksesuarlar ve ayakkabılar giyen insanların bu tarzı yansıttıkları düşünülür.
Harajuku Gotik Lolita Tarzı
Bu giyim tarzı Viktorya dönemi karakterlerinin rol oynadığı video oyunları ve anime filmlerinden ilham alınarak tasarlanmıştır. Bu tarz asıl lolita tarzının klasikliğine ek olarak sıra dışı görünmeyi hedeflemiştir. Çocukca bir görünümden uzak, feminen bir görünüme sahip ve içerisinde dinsel ögeler barındıran kıyafetlerin tercih edildiği bir akımdır. Bu akım özellikle 90’ların sonu ile 2000’li yılların başları arasında oldukça popüler olmuştu.
Harajuku Sweet Lolita Tarzı
Bu akımı benimseyen kişilerin başlıca hedefi küçük bir kız çocuğu gibi görünmektir. Sweet lolitalar Viktorya dönemi modasından etkilenmişlerdir. Viktoryen tarzı elbiselere ek olarak renkli saç ve makyajlar yaparlar. Çocukların kullandığı aksesuarları kullanarak renkli bir görünüm oluştururlar. Bunlara ek olarak birçok piercing kullanımı da oldukça yaygındır. Hizmetçi kostümü görünümü sıklıkla tercih edilen kombinler arasındadır.
Harajuku Punk Tarzı
Bu tarz, tiyatro makyajı ile ağır metal punk görünümünü bir araya getirir. Vücutlarının çeşitli yerlerine yara ve leke makyajı yapmayı tercih ederler. Genellikle siyah ve kırmızı renklerde kıyafetler tercih ederler. Saçlarını ilginç renklere boyayan kişilere sıklıkla rastlayabilirsiniz.
Deko-Ra Tarzı
Harajuku Sokak stilinde en bilinen tarz Decora’dır. İsmini dekorasyon kelimesinin kısaltmasından alan bu moda akımı birçok farklı aksesuarın kişinin kombiniyle dekore edilerek kullanılması sebebiyle bu ismi almıştır.
Farklı renk ve modelde peruklar, saça takılan çeşitli aksesuarlar bu akımın tarzını yansıtan parçalardandır. Parlak neon renkli kumaşlar ve aksesuarlar ile birlikte vücutlarında çok sayıda piercing kullanırlar. Bu akımın ana fikri “Karıştır ve eşleştir”dir.
Visual Kei Tarzı
Bu akım 1980’lerde başlamıştır. Sadece bir moda akımı değil aynı zamanda bir müzik türü olarak da bilinir. Japon rock ve metal müziği olarak da bilinen Visual Kei, siyah renkli kıyafetler, yüksek topuklu ayakkabılar ve deri parçalardan oluşan bir görünümle moda dünyasında da etkilerini göstermiştir.
Harajuku Kogal Tarzı
1990’lı yıllarda popülerleşen bu akım popüler kültürle dalga geçmeyi amaçlamıştır. Amerika’nın hiçbir şeyi umursamayan zengin liselilerine atıfta bulunan Kogal tarzını benimseyen kişiler, lise etekleri, aksesuarlarının yanı sıra pahalı çanta ve ayakkabıları ile kombinler oluştururlar.