Modanın Kalbi: Parizyen Stili!

Modanın Kalbi: Parizyen Stili!

Modanın Kalbi: Parizyen Stili!

Parizyen ya da Parisian kavramı Paris’li ya da Paris’e ait olan anlamına geliyor. Bu kavram Parisli kadınlar başta olmak üzere tüm Fransız kadınlarının yaşam tarzlarından giyimine kadar bütün bir stili ifade eder. Parisli kadınların moda kültüründen esinlenerek ortaya çıkmış bir akımdır.

Bu kavramın ortaya çıkışında en önemli faktör Paris’in moda başkenti olmasıdır. Parisliler, geçmişten günümüze kadar gelen süreçte her dönem köklü bir moda anlayışına sahip olmuştur. Paris tarih boyunca modanın yanı sıra tarihi, kültürü, sanat müzeleri, kafe kültürü ve diğer pek çok özelliği ile ilgi çeken bir yer olmuştur. Buna bağlı olarak Parizyen stili, birçok turist tarafından ilgi görmüş, Paris kültürüne ve modasına duyulan ilgiyi yansıtan bir araç olarak görülmüştür. Parislilerin sofistikte, şık ve rahat tarzları dünya çapında moda ikonları tarafından büyük ilgi görmektedir. Bu stilin ana fikri zarif ve sade bir tarza sahip olarak şık görünmektir.

Parizyen stili her yaş ve bedenden kişinin tercih edebileceği bir akım olmasıyla da ilgi çekiyor. Parizyen stilde insanlar sade olarak tercih ettikleri kıyafetleri şık aksesuarları ile tamamlarlar.

Parizyen Stilin Doğuşu

Parizyen stil, Fransız modasının ve zarafetinin yüzyıllar boyunca evrimleştiği bir geleneği yansıtır. Moda dünyasının kalbi olarak kabul edilen Paris şehri tarih boyunca birçok kültürün, sosyal dönüşümün ve sanat akımlarının da merkezi olmuştur.

Parizyen stilin ilk örnekleri 19. yüzyılın başlarına ve Fransız Devrimi sonrasında görülmüştür. 1800’li yıllar Paris moda dünyasında açılan moda evleri ve terziler ya da tasarımcılar aracılığıyla şehrin elit kesiminin giyim tarzını belirmeye başlamıştır. Bu dönemde giyimde ön plana çıkan detaylar Fransız İmparatorluğu’nun da etkisiyle birlikte zarafet ve ihtişamdı. 1940’lı yıllarda trend haline gelen Parizyen stili Parisli kadınlar arasında adeta bir yaşam stili halini almıştır.

1920’lerde kadın modasında rahat ve özgür olmayı vurgulayan “Flapper” tarzı ortaya çıktı.  İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1950, 60 ve 70’li yıllarda birçok ünlü tasarımcı kadının modada feminen görünüşlere dönüşünü temsil etmişlerdi.

Günümüze gelindiğinde bu stilde zarafet ve sadelik ön plana çıkmaktadır. Paris sokaklarında gezindiğinizde her daim şıklığı ve zarafeti yansıtan eşsiz kombinlere sahip insanlara rastlayabilirsiniz. Parizyen stilde kadın giyim tarzında rahatlığın yanı sıra özgünlük ve kaliteye odaklanılır. Tarzınızın kişisel ifadeyi yansıtması büyük önem taşır.

Bu stil sadece giyimle sınırlı kalmayarak bir yaşam tarzı ve kültürel miras haline gelmiştir.

Nasıl Parizyen Stiline Uygun Giyinebiliriz?

Köklü bir geçmişe sahip olan Parizyen stilde kumaş pantolonlar, bluzlar ve ceketler ön plana çıkıyor. Göz yormayan, karışık desenler yerine sade ve zarif parçalardan oluşan bu stilde oversize parçalar da tercih edilebiliyor.

Düz abartısız bluzlar, tişörtler, çizgili gömlekler ve yüksek bel kumaş ya da jean pantolonlar Parizyen stili en iyi yansıtan parçalar arasında. Üzerinize alacağınız oversize kesimde bir ceket ile stilinizi tamamlayabilirsiniz. Ayakkabı seçiminde ise oxford ya da loafer tarzını tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra sivri ya da küt topuklu ayakkabılar Parisli kadınların kombinlerinde sıklıkla kullandığı parçalardan. Boynunuza hoş bir fular takarak sade stilinizi şık hale getirebilirsiniz.

Parizyen stilinde doğallık saç ver makyajlara da yansımıştır. Yani hiçbir alanda abartıya yer yoktur. Parizyen stilde abartılı aksesuarlar, derin dekolteler, aşırı miniler ve abiye tarzı kıyafetlere de yer verilmez.

Parizyen stilin dikkat çeken ve en belirgin parçalarından biri ressam şapkalarıdır. Bu parça abartsız bir şıklık yaratmanız için en ideal objelerden biri.

Pantolon olarak bol ve salaş ya da dar kesimli pantolonlar tercih edebilirsiniz. Özellikle kumaş ve kot pantolonlar öne çıkan detaylar arasındadır.

Bunların yanı sıra kaba çerçeveli gözlükler, küçük el çantaları, az sayıda takı ve eldivenler Parizyen stilinin temellerini oluşturuyor.

Bu stili her mevsim, özellikle sonbahardan kışa geçiş döneminde tercih edebilirsiniz. Yaz sezonunda da Paris sokaklarında Parizyen stile sahip kadınlara rastlamanız mümkün.

Parizyen stilin öne çıkan detaylarından birisi de kullanılan ürünlerin kaliteli, sağlam ve dayanıklı malzemelerden üretilmesi. Kaliteli kumaşlar, deriler, doğal malzemeler ve dayanıklı takılar kullanmak tercih ediliyor.

Günlük kullanımda yine sadelikten yana olarak cilt tonunuza uyumlu doğal renklerde fondötenler, hafif bir rimel, allık ve dudak parlatıcısı ya da kalem kullanabilirsiniz. Gözlerinize de minimal tarzda makyajlar yaparak hafif ışıltılı bir görünüm elde etmeyi tercih edebilirsiniz.

Parizyen stilde özellikle bireylerin yansıttıkları tarzı kendilerine özgü ve kişisel detaylarla dokunuşlar ekleyerek özelleştirmesi gerekiyor. Örneğin yaptığınız kombinlere farklı tasarımda bir çanta, desenli bir şapka ya da ilginç tasarımlara sahip kolyeler ekleyerek kendinize özgü bir tarz ortaya koyabilirsiniz.

Parizyen Stilin Olmazsa Olmazları Nelerdir?

Bu stilde kolye, küpe, bileklik gibi takılar bir tamamlayıcı olarak görülüyor. Özellikle ince, zarif ve minimal parçalar tercih ediliyor. Altın, rose gold ya da gümüş gibi renklerde değerli materyallerden üretilen takılar tercih ediliyor. İnce zincir kolyeler, inci taşlı ürünler, zarif bileklikler bu tarzın olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

Doğal taşlar içeren küpeler de oldukça sık olarak tercih ediliyor. Altın ya da gümüş renklerde tasarımlı yüzükler de Parizyen stilini yansıtmada yardımcı oluyor.

Üzerinize oturan boru paça pantolonlar da Parizyen tarzı yansıtan parçalardan biri. Yüksek belli jean pantolonları dantelli ya da fırfırlı bluzlar, çizgili gömlekler ve blazer ceketler ile kombinleyebilirsiniz.

Fularlar da Parizyen stilin olmazsa olmaz parçaları arasında yer alıyor. Basic şekilde kombinlediğiniz kıyafetleri bir fular yardımıyla renklendirerek hareketlendirebilirsiniz. Dilerseniz pantolonlarınızın kemer yerine bağladığınız fularlar ile dikkat çekici bir detay oluşturabilirsiniz. Gömlek giymeyi tercih ettiyseniz yaka cebine bir fular ekleyerek renkli bir dokunuş sağlayabilirsiniz.

Diz altı ya da bilek hizasında olan uzun etekler de Parizyen stilini yansıtan önemli parçalardan. Düz renkli, çiçekli ya da desenli olarak seçebileceğiniz etekleri basic tişörtlerle ya da gömleklerle kombin edebilirsiniz. Midi etekleri özellikle sonbahar ve kış aylarında postallarla, yaz aylarında ise topuklu zarif ayakkabılar ile birlikte kullanabilirsiniz. Midi boy tül etekler de Fransız kadınlarının ilgisini çeken parçalar arasında yer alıyor. Bu etekleri oversize triko kazaklar ile kombinleyebilirsiniz. İster mini ister midi boy tercih ettiğiniz etekleri kış aylarında kaşe kabanlar ve ressam şapkaları ile birlikte kullanarak tam anlamıyla Parizyen stilini yansıtabilirsiniz. Bu eteklerin altına genellikle çift bantlı ve topuklu ayakkabılar tercih ediliyor.

Parizyen stilin vazgeçilmezleri arasında yer alan parçalardan biri de ceketler. Etek, jean pantolon, tişört, kazak, kumaş pantolon gibi birçok ürünle birlikte kullanılabilen blazer ceketler Parizyen stili yansıtarak bambaşka bir havaya bürünmenize yardımcı oluyor.

Parizyen stilde en çok öne çıkan detaylardan biri belki de şapkalar. Havalı bir görüntü sağlamanıza yardımcı olan şapkalar birçok farklı saç modeli ile birlikte kullanılabiliyor. En sık tercih edilen şapka modellerinden biri ressam şapkasıdır. Özellikle kakül kullanan kadınlar Parizyen tarzı şapkalar kullanmayı tercih ederek kaküllerini açıkta bırakıyor. Ensenizde topuz yaptığınız saçlarının üzerine bir ressam şapkası takarak Parizyen stilini ön plana çıkartabilirsiniz.

Etiketler: Modanın Kalbi: Parizyen Stili!
Kasım 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR