Kapüşonlu Konfor: Hoodie Zamanı!

Kapüşonlu Konfor: Hoodie Zamanı!

Kapüşonlu Konfor: Hoodie Zamanı!

Hem bahar hem de kış aylarında kullanılabilen ve günlük kombinlerin favorisi haline gelen hoodieler üst giyimde ön plana çıkan parçalar arasında yerini aldı.

Hoodie, genellikle kapüşonlu olan genellikle pamuklu ya da yumuşak malzemelerden üretilen bir üst giyim ürünüdür. Hoodie, kullanan kişiye genellikle sıcaklık, rahatlık ve tarz vaat eden ve kendi stilinize uygun kombinler yaratabileceğiniz bir parçadır. Kapüşonlar, başın üst kısmını örten ve genellikle ayarlanabilir bir ip veya lastik bantlarla kapatılabilen özellikli tasarımlara sahiptir.

Hoodielerde kanguru cebi veya yan cepler bulunur. Spor giyimin yanı sıra günlük yaşamda da kullanılabilir. Özellikle gençler arasında kullanımı popüler hale gelmiştir. Birçok farklı renk ve desen ile farklı tasarım seçenekleri sunarken üzerine marka, takım sembolü, logolar gibi baskılarla kişiselleştirilebilir.

Hoodie’nin Tarihi

Bu kıyafetin tarihi 1930’lu yıllara dayanmaktadır. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde işçilerin ve sporcuların soğuk havalarda giymesi amacıyla tasarlanmışlardır. İngilizce’ deki “hood” kelimesinden türeyerek dilimize yerleşmiş ve tekstil sektöründe kapüşonlu anlamında kullanılmıştır. İlk üretilen hoodieler genellikle kapüşonlu ceketler olarak tasarlanmışlardır.  Fakat hoodie ürünler yükseliş ve popülerliğini 1970’li yıllarda kazanmıştır. Bu dönemde hip-hop kültürünün yükselmesiyle birlikte gençler arasında yayılmış ve özellikle hip-hop sanatçılarının giyim tarzı haline gelmiştir. Hoodieler zamanla rahatlık ve özgünlüğün ifadesi olarak günlük yaşam rutininde sıkça kullanılmaya başlanmıştır. 1900’lar ve 2000’lerde özellikle ünlü ve sanatçı kişilerin bu giyim parçasını benimsemesi ve günlük giyimlerinde kullanmaya başlamasıyla birlikte moda dünyasında hoodieler yükselişe geçmiştir. Markalar birçok farklı renkte ve baskıda hoodieler tasarlayarak koleksiyonlar oluşturmuş, bu trendin yükselişine destek olmuşlardır.

Günümüzde ise hoodieler giyim parçası olmanın ötesine geçerek sokak modası ve spor giyim tarzının sembolü haline gelmiş, bu giyim tarzlarının vazgeçilmez parçaları arasında yerini almıştır.

Hoodie’nin En Çok Tercih Edildiği Ülkeler

Hoodie dünya genelinde popüler olan bir giyim ürünü olmasının yanı sıra birçok ülkede geniş kitleler tarafından kullanımı tercih edilen bir parçadır. Fakat tercih sebepleri kültürel farklılık, iklim koşulları, modaya yakınlık gibi faktörlerden etkilenerek değişiklik gösterir. Farklı ülkelerde çeşitli sebeplerden dolayı ön plana çıkarak popülerlik kazanabilir. İşte hoodielerin yaygın olduğu ve popülerlik kazandığı bazı ülkeler:

Amerika Birleşik Devletleri: Hoodie, ABD’de özellikle rahat spor giyim tarzını benimseyen kişilerin oldukça yaygın olarak tercih ettiği parçalar arasındadır. Spor etkinliklerinden gündelik yaşama kadar her alanda birçok kişinin hoodie parçalar ile kombinler oluşturduğunu görebilirsiniz. Hip-hop kültürünün etkisi ile birlikte özellikle ABD’li gençler arasında yaygın olarak tercih edilir. Üniversite kampüslerinde, spor faaliyetlerinde ve günlük yaşantıda hoodielerin günün her vaktinde tercih edildiğini gözlemleyebilirsiniz.

Avustralya: Hoodie’nin hafif bir üst giyim olması sebebiyle Avustralya iklim koşullarına bağlı olarak sıklıkla tercih edildiği görülür. Sokak modasının da etkisiyle hoodielerin popülerliği artış göstermiştir. Avustralya’da rahat yaşam tarzı benimsendiğini için hoodieler kullanıcılar arasında yaygın olarak tercih edilmiştir. Avustralya’nın soğuk hava koşullarına karşı sıcak tutması amacıyla da sık sık kullanılır.

Kanada: Soğuk iklimi sebebiyle hoodieler sıcaklık koruması sağlarken aynı zamanda rahatlık sağlaması açısından Kanada’da sıklıkla tercih edilir. İç astarlı ve kalın hoodie modelleri ile soğuk hava koşullarına karşı insanların günlük giyim tarzlarında başvurduğu parçalar arasında yerini almıştır.

İngiltere: Gençler arasında özellikle sokak giyim tarzının yükselişiyle birlikte günlük giyimin önemli bir parçası haline gelmiştir. Moda ve rahatlık açısından İngiltere’de tercih edilen ürünler arasındadır. Özellikle spor ve müzik kültürüyle ilişki içerisinde olan gençler ve genç yetişkinler tarafından kullanılırlar.

Güney Kore: Gençlik kültürü ve sokak modasının popülerliğinin artışının yaşandığı bir ülke olan Kore hoodie elbiselerin de moda haline geldiği bir ülkedir. K-pop gruplarında ünlü olan kişilerin kullanmasıyla özellikle moda trendleri arasında yer bulur.

Japonya: Japonya’da sokak giyim kültürü oldukça popüler bir durumdadır. Buna bağlı olarak hoodienin gençler arasında oldukça sık tercih edildiği görülür.

Hoodielerin Özellikleri

Kapüşonlar hoodielerin en belirgin özelliği olarak başın üst kısmını örter. Bu özelliği sayesinde soğuk hava koşullarında sizi sıcak tutarken tarzınıza farklı bir dokunuş yansıtmanıza yardımcı olur. Genellikle rahat ve gevşek bir kesime sahip olurlar. Bu sayede giyen kişilere hareket özgürlüğü ve rahatlık sağlar.

Genellikle ön kısımlarında kanguru bir cep bulunur. Bu cepler sayesinde ellerinizi ısıtabilir ve yanınızda taşıdığınız küçük eşyalarınızı koyabilirsiniz.

Hoodielerde elastik manşetler ve bel bantları bulunur. Bu özellikleri sayesinde sıkı bir kullanım sağlarken soğuk havanın içeri girmesini engeller.

Hoodieler birçok farklı renk ve tasarımda üretilirler. Basic düz renkli modellerden, karışık baskılı ve desenlere kadar birçok farklı ürün seçeneği sunarlar. Ön veya arka yüzünde baskı olan hoodieler oldukça sık olarak tercih ediliyor.

Soğuk havalarda tercih edilen hoodieler farklı kumaşlardan üretilebilir. Dört mevsim kullanmak istediğiniz hoodieleri kumaş türlerine göre ayırt ederek tercih edebilirsiniz. İlkbahar, yaz, sonbahar aylarında giymeyi tercih ettiğiniz hoodielerin kumaşlarının ince yapılı olmasına dikkat etmelisiniz.

Kış aylarında ise daha kalın, pamuklu kumaşlardan üretilen hoodieler giyebilirsiniz.

Hoodieler çeşitli farklı kumaşlardan üretilirler. Genellikle pamuklu ve polyester kumaş içerirler. Hoodieler, sweatshirt modellerine göre farklı tasarımlarda üretilirler. Sweatshirtler vücuda oturan kesimlere sahip olabilirler. Hoodieler ise son derece oversize yani bol kesimde üretilirler. İki üst giyim kıyafet türü kesim tarzı ve yapılarıyla birbirlerinden ayrılırlar. Hoodieler omuzlardan düşük ve salaş yapıda üretilirler. Kapüşonları daha geniş boyutlardadır ve kapüşonları ekstra kumaş eklenerek daha hacimli hale getirilir. Hoodielerin tamamı kapüşona sahiptir. Fakat sweatshirtlerin birçoğunda kapüşon özelliği yoktur. İki ürün de unisex tarzda üretilebilirler.

Hoodieler Nasıl Kombinlenir?

Hoodieler ile bir kombin yapmak istiyorsanız günlük yaşamda tercih ettiğiniz giyim tarzınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Kendi kişisel zevklerinizi yansıtan, size yakışan renklerde, sevdiğiniz baskılara sahip hoodieleri satın alarak kendinize özgü bir hoodie kombini oluşturabilirsiniz. Eğer spor, rahat ve günlük bir kombin yapmak istiyorsanız hoodieler sizin için uygun parçalardır. Eşofman ya da jean pantolonlar ile kombinleyerek spor tarzınız arasında bir uyum yakalayabilirsiniz. Bahar aylarında ya da serin yaz akşamlarında bir kot şort üzerine giyeceğiniz hoodieler ile farklı bir tarz oluşturmanız mümkün. Hoodieler genellikle bol kesimlere sahip oldukları için altına tercih edeceğiniz giyim ürününün daha dar kesimlerde olması tavsiye edilir.

Hoodieleri kombinlerden dikkat etmeniz gereken bir diğer husus renkler arasındaki uyumdur. Hem erkek hem de kadın giyiminde birçok farklı renk seçeneğine sahip hoodie ürünler bulunur. Eğer seçtiğiniz hoodiede göze çarpan dikkat çekici detaylar mevcutsa alt giyimde daha sade bir parça tercih etmeniz tavsiye edilir. Örneğin düz renk eşofman ve taytlarla kombininizi tamamlayabilirsiniz.

Sokak modasını yansıtmak istiyorsanız kapüşonlu hoodielerinizi uyumlu renklerde spor ayakkabılar ile kombinleyebilirsiniz.  Hoodie ile birlikte sıklıkla kullanılan ürünlerden biri de spor çantalardır.

Hoodieleri gömlek altına giymeyi tercih ederek katmanlı bir görünüm elde edebilirsiniz. Montun altına giyerek de soğuk havalarda sıcak ve şık bir görüntü yakalayabilirsiniz. Hoodielerinizi uyumlu renklerde şapka ve bereler ile tamamlayarak kendinize has bir stil ortaya koyabilirsiniz.

Etiketler: Kapüşonlu Konfor: Hoodie Zamanı!
Kasım 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR