Hippi Stilini Yaşa: Renkli Kıyafetler, Özgür Ruh!
Hippi yaşam tarzı, toplumsal normlara yönelik özgür bir ifade olarak karşı bir kültür olarak ortaya çıkmıştır. Hippilere göre dünya, üzerinde yaşayan her türlü varlığa eşit bir şekilde aittir. Apolitik bir dünya görüşü ortaya koymuşlardır.
Hippiler özgür ruhları ile birlikte kendilerine asla sınır koymadıkları gibi kuralları ve yetkileri reddederek komün hayatını savunurlar.
1950’li yıllarda başlayan özgürlük hareketinden sonra, Hippi tarzı 1960’ların sonu 1970’lerin başında bir giyim ve yaşam tarzı olarak Amerika’da ortaya çıkmıştır. Bu kişilerin amacı doğaya dönmek ve kendilerine koyulan sınırları ortadan kaldırmaktı. Bu kişilere göre özgürlük, insanın kendi kafasında oluşturduğu bir fikirdi ve bu düşünce yapılarını gerçek hayattaki yaşam tarzlarına da yansıtmaları gerekiyordu. Hippiler aynı zamanda sıradanlaşmış yaşam kurallarına ve sistemin getirdiği emirlere karşı çıkarak dünyayı üzerinde yaşayan tüm canlıların ortak yaşam alanı olarak kabul ederek her türlü canlıya saygı gösterilmesini istediler. Yani Hippi yaşam tarzında insanın üstünlüğü diye bir kavram yoktur. Hippilere göre insanlar, bitkiler, hayvanlar, çiçekler vb. büyükten küçüğe tüm canlılar eşit olarak yaratılmıştır.
Hippi stili, uzun yıllardan beri kendini “Hippi” olarak tanımlayan insanlar sayesinde bir kültür haline gelmiş ve dünya çapında birçok kişinin bu tarzı benimsemesi ile kendini kabul ettirmiştir. Hippi modası 1960’lı yıllardan beri var olan tarzı ile birlikte moda dünyasındaki yerini günümüze kadar korumayı başarmıştır.
Moda akımları içerisinde en özgürlükçü olanı şüphesiz Hippi akımıdır. Bu akıma sahip kişilerin dışarıdan nasıl giyindikleri hakkında bir kaygıları yoktur. Son moda giyim trendlerini takip etmeye ihtiyaç duymazlar. Sadece doğanın renklerinden ilham alarak kendilerine has bir giyim tarzı oluşturmuşlardır.
Hippi tarzına sahip kişiler yansıttıkları umursamaz stil ile moda dünyasına farklı bir bakış açısı ve alternatif bir yön kazandırmışlardır. Hippi moda akımı, hazır giyim ve markalı kıyafetler giyinmeye karşı çıkarlar. İkinci el ve vintage kıyafetler giyinmeyi tercih ederler. Doğada bulunan tüm canlı renkleri kıyafetlerinde kullanırlar. Bu sebeple Hippi tarzını benimseyen kişilere “Çiçek Çocuklar” ismi verilmiştir. Çiçek çocuklar aynı zamanda “68 Kuşağı” olarak da bilinirler.
Hippi Kültürü Nasıl Ortaya Çıktı?
İki büyük dünya savaşı geçiren insanlar, bu savaşlar sonrası huzur, mutluluk ve özgürlük arayışına girmişlerdir. 60’lı yıllara denk gelen bu dönem dünya çapında “Altın Yıllar” olarak anılmıştır. Bir değişim yılı olarak görülen bu dönem genç kesimin ayaklanmasıyla birlikte özgür bir yaşam biçimi ortaya koymayı hedefleyen insanları bir araya getirmiştir. Bu dönemde insanların gündeminde olan konulardan en önemlileri eşitlik ve özgürlük fikirleriydi. Kadın hareketleri ile birlikte feminizm akımı ortaya çıkmıştı. Sinema, edebiyat, müzik gibi birçok sanat dalı bu özgürlük ve eşitlik fikirlerinden etkilenerek yeni akımları beraberinde getirmişti.
Dünya genelinde böyle bir atmosfer yaşanırken, sisteme ve var olan tüm yetkililere karşı olan genellikle genç yaşta insanlar, başta komünist ve faşist düşünceye karşı olarak, barışçıl ve özgürlükçü fikirler ortaya atarak bir alt kültürün oluşmasının adımlarını attılar. Bu kültüre Hippi hareketi adı verildi.
Dünya üzerinde bilinen ilk Hippiler San Francisco’da ortaya çıktı. Hippi kelimesini ilk olarak gazeteci Michael Fallon kullanmıştı.
Hippilere “Çiçek Çocuklar” denmesinin sebebinin bir protesto gerçekleştirdikleri sırada kendilerine polis ve askerler tarafından uzatılan silahların namlularına çiçek takmaları olduğu bilinir. Bu akımı benimseyen insanlar genellikle vejetaryen olarak beslenirler. Bu sebeple komün bir hayat yaşayarak bahçecilik ve toplayıcılık işleri ile ilgilenmişlerdir. İlk hippiler uygarlığı tamamen reddedip Amerika’daki büyük kanyonlarda yaşamaya başlamışlardır. Kapitalizmin yarattığı tüketim gereklerini reddederek kendileri üretip kendileri tüketmeyi alışkanlık haline getirmişlerdir.
Bireysel özgürlükten yana olan Hippiler toplumda var olan din, aile vb. tabulara inanmayı reddetmişlerdir.
Türkiye’de hippi tarzının etkileri 1970’li yıllarda kendisini göstermiştir. Bu yıllarda birçok Hippi İstanbul Sirkeci’ye gelerek buradaki tek yıldızlı otellerde konaklamayı tercih etmiştir. Bu sayede Türkiye Hippilik ile tanışma fırsatı bulmuştur. Günümüzde Türkiye hala Hippiler için önemli noktalardan biridir. Dünya çapında ünlü Rainbow Festivali öncesinde dünyanın dört bir yanından gelen Hippiler Olimpos ve Kelebek Vadisi gibi bölgelerde toplanarak festivale katılım gerçekleştirmektedir.
Hippi Giyim Tarzı
Çiçek çocuklar, tamamen doğa ve sevgiye aşık, politik görüşleri reddeden, serbest cinselliği savunan, özgürlük tutkunu, savaşları reddeden bir felsefe ile hayata bakmışlardır. Hippi gençler, hayatın her alanında olduğu gibi giyimde de sınırlama ve kalıpları reddederek rahat, ucuz, salaş kıyafetleri giymeye başladılar. Doğa ve renklerinden ilham alarak kendi isteklerine göre giyinmeyi tercih ettiler. Hippilerin kıyafetlerinin tümü parlak ve canlı renklerden oluşuyor. Seri üretime karşı olan Hippiler, sürdürülebilir bir akım benimseyerek ikinci el kıyafetleri ya da geri dönüştürülebilecek eski kıyafetleri ve ellerinde bulunan parçaları kombinleyerek dışarıdan nasıl göründüklerine karşı kaygısız bir moda stilini yansıtırlar.
Hippilerin kıyafetlerinde öne çıkan en önemli detaylardan biri dikkat çeken desenler, dantel, kurdele ve nakış gibi detaylar kullanmayı tercih etmeleridir. Deri ve gümüş renkli aksesuarlar kullanırlar. Renkli ve çiçekli tasarımlı her türlü kıyafeti kombinlerinde kullandıklarını gözlemleyebiliriz.
Folklorik desenlerin yanı sıra özensiz ve gösterişsiz saçlarına taktıkları birçok farklı aksesuar ile tarzlarını yansıtırlar. Siz de püsküllü etek ve elbiseler kullanarak 70’lı yılların modasını günümüze yansıtabilirsiniz.
Pantolonlarında genellikle şalvar detay ve İspanyol paçalar öne çıkar. Bu sayede rahat bir kullanım sağlarken aynı zamanda özgür ruhlarını günlük hayata yansıtırlar. Tercih ettikleri pantolonlarda genellikle dantel, şile bezi ya da jean kumaşlar kullanılmıştır. Yırtık detaylı jean pantolonlar da bu stili yansıtan önemli parçalardan biridir.
Hippi tarzı tulumlar da etnik desenler ile birleşince salaş Hippi tarzınızı yansıtmada size yardımcı olabilir.
Saç bandanaları, kovboy çizmeleri, örgü desenleri, sandaletler, etnik desenli parçalar, renkli kemerler, Retro gözlükler, geniş paça bol pantolonlar, bol şalvarlar, mini kot şortlar, metal aksesuarlar, tüyler, püsküller vb. ürünler Hippi tarzının en sık tercih ettiği parçalar arasındadır.
Hippi tarzının temel özellikleri şunlardır:
Rahatlık: Rahat olmak ve özgürlük hissi bir yaşam tarzı haline gelmiştir. Bol kesimli elbise, tulum, etek ve pantolonlar giymeyi tercih ederler. Özellikle şile bezinden şalvar pantolonlar bu tarzın vazgeçilmez parçalarından olmuştur.
Doğal Kumaşlar: Bu giyim tarzında pamuk ve keten gibi doğal içerikli kumaşlar içeren kıyafetler giymek tercih edilir.
Renkli ve Desenli Kıyafetler: Hippi giyim tarzında canlı renkler, etnik çiçek desenleri ve geometrik desenler dikkat çeken detaylar arasındadır.
Ayakkabılar: Sandalet, kovboy çizmeleri ve topuklu ayakkabılar Hippi tarzınıza uygun ayakkabı seçimlerinden olabilir.
Aksesuarlar: Güneş gözlükleri, sallanan büyük çantalar, şapka, kemer, büyük püsküller, taşlı metal takılar, renkli saç bantları, kuşaklar gibi aksesuarlar Hippi tarzını yansıtmanıza yardımcı olabilir.
Yıpranmış Görünüm: İkinci el ve vintage olarak tercih ettikleri kıyafetler nedeniyle yıpranmış ve eskitilmiş bir görünüm elde edilebilir.
Barış İfadeleri: Barış işaretleri, barış sembolleri veya bu tarz mesajlar içeren kıyafet ya da aksesuarlar bu tarzda sıklıkla tercih edilir.
Sürdürülebilirlik: Doğaya saygı fikrinin altında yatan sebeplerle fazla tüketimin önüne geçmek amacıyla geri dönüştürülebilen ve doğal içerikli ürünlerin giyilmesi tercih edilerek sürdürülebilirlik hedeflenmiştir.
Hippi giyim tarzı, bir yaşam tarzı ve dünya görüşü ile bağlantılı şekilde insanların vücutlarında şekil bulmuştur. Hippi giyim tarzı sayesinde insanlar benimsedikleri anti savaş hareketlerini, doğayı koruma, eşitlik ve özgürlük gibi çeşitli fikirlerini giyim tarzları ile birleştirerek ifade etme şansı bulmuşlardır.