Ev Dekorasyonunda 2024 Trendleri: Yeni Yılda Evinize Renk Katın!

Ev Dekorasyonunda 2024 Trendleri: Yeni Yılda Evinize Renk Katın!

Ev Dekorasyonunda 2024 Trendleri: Yeni Yılda Evinize Renk Katın!

İç dekorasyonda günümüzde her yıl çeşitli trendler ortaya çıkıyor ve evlerimizi şekillendirecek yenilikçi tasarımlar kendini geliştiriyor.

2024 yılı birçok farklı trendi bir fikir etrafında birleştirmeyi hedefliyor. Tasarımcılar desen ve formları ön plana çıkartarak iyi ve keyifli bir yaşam tarzı ortaya koymayı hedefliyor.

Özellikle kış aylarında genel olarak yumuşak pastel renkler, doğal dokular ve rahat kumaşların popüler olması bekleniyor. Kışın insanların evde daha çok vakit geçirmesine bağlı olarak evlerinde konfor ve sıcaklık arayışı artış göstermektedir. Bu sebeple her yıl evlerinizi baştan yaratacak yeni moda trendleri ortaya çıkıyor.

2024 yılı ev dekorasyonu trendleri aşina olduğumuz dekorasyon detayları ile birlikte birçok farklı yeniliği de beraberinde getiriyor.

2024 yılında trend olacak bazı ev dekorasyonu stillerini birlikte inceleyelim:

1-Wabi-Sabi Stili: Wabi- Sabi güzelliğin, içerisinde bulunan kusurlu detaylarla birlikte daha estetik olduğunu savunan bir akımdır. 1500’lü yıllarda Japon kültüründen ortaya çıkmıştır. Gösterişten uzak, daha basit detaylarla ön plana çıkan Wabi-Sabi stili, zamanla minimalist ve yalın yaşam tarzını seven kişiler tarafından ev dekorasyonunda kullanılmaya başlanarak yeni bir trend haline gelmiştir.

Wabi-Sabi aslında bir yaşam felsefesidir. Genel olarak daha doğal, gösterişsiz, abartısız, antika ve nostaljik nesnelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Bu tarz nesneler kullanarak yaşam felsefesine uygun, Wabi-Sabi tarzı dekorasyonlar oluşturmanız mümkün. Bu akımda aksesuardan mobilyalara, renklerden dokulara her detay yalınlığın izlerini taşıyor.

Bu dekorasyon stilinde yapay ve sentetik objeler yerine her zaman doğal ögelere yer verilir. Bu stilde uyuma gerek yoktur. Eşyaların bir arada bir takım halinde bulunması gerekmez. Önemli olan estetik ve bir ruha sahip eşyaların bir arada kullanılmasıdır.

Bu tarzda bir ev dekore etmek istiyorsanız öncelikle hangi renkleri kullanmanız gerektiğini belirlemelisiniz. Genellikle doğanın tonlarını barındıran renkler tercih edilir. Örneğin ağaçların yeşili, denizin mavisi, toprağın kırmızısı ya da kahverengisi en çok kullanılan renkler arasındadır. Bu renklerin bej ve beyaz gibi nötr renklerle de kombin edilmesi sıkça rastlanılan detaylardandır. Duvar ya da zemin yüzeylerinde ahşap, beton, tuğla ve doğal taşlar gibi materyallerin kullanımı oldukça yaygındır. Gereksiz kalabalık oluşturmayacak şekilde birbiriyle uyumlu olarak yerleştirilen işlevsel eşyalar tercih edilir.  Mobilyalarda basit ve işlevsel nesneler tercih etmeli, gereksiz eşyaları ortadan kaldırmalısınız. Wabi-Sabi’de “Az, daha fazladır.” anlayışı benimsenmiştir.

Bu stilde doğal malzemelerin kullanımı ile birlikte minimalist detaylar ön plandadır. Bu yaşam felsefesinde kusurlar ve yaşlanma çok değerli kabul edildiği için kullanılmış ya da eskitilmiş nostaljik nesnelerin kullanımı oldukça yaygındır.

Bu stile sahip bir ev yaratmak istiyorsanız doğal malzemelerden oluşan ve kusurlu nesnelerin kullanımına dikkat etmeniz gerekir. Doğal malzemelerin kullanımı ile birlikte sıcak ve rahat bir ortam oluştururken, kullanılmaktan aşınmış mobilyalar, eski halılar gibi kusurlu detaylara sahip nesnelerle oluşturduğunuz yaşam alanına bir karakter katabilirsiniz. Bu sayede aynı zamanda kendinize özgü ve benzersiz bir yaşam alanı yaratmış olursunuz.

Mobilyalar tercih edilirken yaşanmışlık ve nostaljik izler barındıran eşyalar seçilir. Wabi-Sabi yaşam felsefesine uygun bir ev dekore etmek istiyorsanız sizi eskilere götürecek ve anılarınızı canlandırmanıza yardımcı olarak eşyalar tercih etmelisiniz.

Benzersiz, doğal, ve özel olarak tercih ettiğiniz parçalar ile kombin ettiğiniz nesneleri bir araya getirerek zarif ve kendine özgü bir ruha sahip ev dekorasyonuna sahip olabilirsiniz.

2024 yılında minimalist ve doğal malzemelerin de ön plana çıkmasıyla Wabi- Sabi Stili’nin popülerliğinin artması bekleniyor.

2-Shabby Chic Tarzı: Bu ev dekorasyonu stili 1980’li yıllarda Londra banliyölerinde yaşayan sanatçılar arasında gelişerek İngiltere’de ortaya çıktı. Eski ve yeninin bir arada kullanıldığı bu akım geleneksel ile modern detayları birleştirerek bir stil ortaya sunar. Londra’dan sonra en çok Fransa ve Amerika’da etkili olan bu stil eski ve yeni nesnelerin bir arada kullanılmasını sağlıyor. Kelime anlamı olarak “salaş şıklık” anlamına gelen Shabby Chic vintage tarza benzese de ondan farklı olarak gerçekten kullanılmış ve eskimiş eşyaları kullanmayı tercih ediyor. Bu sayede yeni ve eski kullanılmış eşyalarınız arasında bir uyum yakalamayı hedefliyor. Bu tarz ile evlerinize romantik ve nostaljik bir hava katarken aynı zamanda modern bir görüntü yakalayabilirsiniz.

Bu tarz eskinin günümüze yansımasını ifade eder. Hem az maliyetli hem de kendinize özgü bir tarzı yansıtan ev dekorasyonuna sahip olmanıza yardımcı olur. Bu stilde aynı rengin farklı tonlarını bir arada kullanabilirsiniz. Hem canlı renkleri hem de pastel tonları tercih edebilirsiniz. Fakat pastel tonların kullanımı daha yaygındır. Kullanılan desenlerin yelpazesi oldukça geniştir. Çiçek desenleri, puantiyeler, şeritler, çizgiler ve eskiyi çağrıştıran desenler Shabby Chic tarzının belirleyici unsurlarıdır. Vintage desenler ve doğal ahşap malzemeli detaylar bu tarza sıcaklık kazandırır. Shabby Chic tarzında sıklıkla ahşap malzemelerin kullanımı tercih edilir.

Shabby Chic tarzında aynı zamanda konfor da ön plandadır. Yumuşak ve rahat mobilyaların kullanımı tercih edilir. Kapalı kapaklı dolaplar yerine rahatlığı da yansıtan açık raflar tercih edilir. Organik kumaşlar ve pamuklu tekstil ürünleri rahatlık ve sıcaklığı hissetmek açısından en çok kullanılan ürünler arasında yer alır. İç mekanda kullanılan bitki ve ağaçlar ile birlikte örgü detaylı aydınlatma armatürleri de bu tarzın vazgeçilmez unsurları arasındadır.

Evinizi bu tarzda dekore etmek istiyorsanız birçok farklı aksesuar seçeneğine sahipsiniz. Hasır ve ahşap detaylı tüm aksesuarlar bu tarzı yansıtan nesneler arasındadır. El işlemesi dantel detayları da bu tarzın öne çıkan parçalarındandır. Shabby Chic tarzını yansıtan bir dekorasyon yapmak istiyorsanız kendi el emeği aksesuarlarınızı yaratarak az maliyet ve yaratıcı tasarımlar ile kendi zevkinizi ev dekorasyonunuza yansıtabilirsiniz.

3-Japandi Stili: Bu tarz Japon Felsefesi ve İskandinav Stilinin bir karışımı olarak ortaya çıkmıştır. 2024 yılında oldukça popüler olması beklenen bu stil doğal malzemelerin ve nötr renklerin kullanıldığı minimalist bir tarz olarak ortaya çıkmıştır. Bu sayede hem kalabalık görüntüden uzak sakin bir ev dekorasyonu oluştururken hem de modern ve şık bir görüntü elde edebilirsiniz. Bu tarzın kökeni 150 yıl öncesine kadar dayanır. Modern İskandinav stili tasarımları zamansız Japon estetik anlayışı ile birleştiren bu tarz aynı zamanda bir yaşam felsefesi olarak değerlendirilir. Bu felsefe doğu ile batının farklı yönlerini bir araya getirir.

Bu tarz Japon kültüründeki “Wabi-sabi” ile İskandinav kültüründeki “hygge” kavramlarını bir araya getirerek kusurlu olanın içinde güzelliği ararken aynı zamanda sıcak ve konforlu bir alan yaratmanızı sağlar. Temelinde ise sadelik vardır.

İskandinav stilinde açık renklerin kullanımı hakimken, Japon stilinde daha koyu tonların kullanımı tercih edilir. Hem yuvarlak hem de düz ve keskin hatlı mobilyaların kullanımı oldukça yaygındır. Ahşap detaylar iki tarzın da hakim olduğu ortak noktadır. Rahat ve kullanışlı mobilyalar iki tarzında önem verdiği detaylar arasındadır. Siz de bu iki tarzı birbiriyle karıştırarak evlerinizi Japandi tarzında dekore edebilirsiniz.

Nötr bir renk paleti tercih ederek ahşap, bambu ve doğal taşlı detaylara sahip nesneler ile uyumlu bir Japandi stili ortaya koyabilirsiniz.

Japon yaşam stilinde genellikle alçak mobilyalar tercih edilir. Yüksek mobilyalar yerine ayakları kısa eşyalar kullanabilirsiniz. Mutfak dolaplarında üst raflar yerine sadece alt dolapları ve tezgah alanını kullanmak da bu stilde oldukça yaygın bir kullanım şeklidir. Minimalist sehpalar ve beyaz ya da nude tonlarında tercih edilen minderler de bu stilin ön plana çıkan detaylarından.

Duvarlarda İskandinav ve Japon sanatını yansıtan süslü tablolar kullanabilirsiniz. Bu sayede sade olarak dekore ettiğiniz evlerinize şık bir görüntü katabilirsiniz.

Japandi stilinin, sade ve minimalist bir yaşam alanı arayan kişiler tarafından 2024 yılında sıklıkla tercih edilen bir tarz olması bekleniyor.

Etiketler: Ev Dekorasyonunda 2024 Trendleri: Yeni Yılda Evinize Renk Katın!
Kasım 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR