Doğadan Gelen Sanat: Doğal Taşlar!

Doğadan Gelen Sanat: Doğal Taşlar!

Doğadan Gelen Sanat: Doğal Taşlar!

Doğada kendiliğinden oluşan ve çeşitli birtakım işlemlerden geçirilerek kullanıma uygun hale getirilen taşlara doğal taş adı verilir. Fakat doğada kendiliğinden bulunan her taş doğal taş olarak değerlendirilemez. Bir taşın doğal olabilmesi için çeşitli mineraller içermesi, parlaklığı, kırılganlığı ve ayırt edici bir güzelliği olması gerekir.

Doğal taşlar milyonlarca yıl önce toprağın altında ısı ve basıncın etkisiyle oluşmuşlardır. Tarihte bilinen en eski oluşumlardandır.

Doğal taşların, etraflarındaki kötü enerjiyi kendi bünyelerine çekerek hapsettikleri düşünülür. Genellikle toprak altında büyük parçalar halinde bulunurlar. Zamanla çeşitli doğa olaylarına maruz kalarak farklı şekillere, renklere ve özelliklere sahip olurlar. Doğada işlenmemiş ve toprağın altındaki halleriyle bulunurlar. Bu sayede etrafa kendi titreşimleri ile birlikte enerji yayarlar. Bu enerjilerini zamanla kaybetmezler, enerjileri sonsuzdur.

Her doğal taşın farklı özellikleri ve insan yaşamına farklı etkileri olduğu söylenir. Doğal taşlar kesilebilir, cilalanabilir ve birçok formda bulunabilirler.

Doğal taşlar mücevher veya diğer süs eşyaları olarak kullanılabilir. Eski zamanlardan günümüze kadar birçok farklı medeniyet bu taşların enerjilerinin şifalı olduğunu düşünmüştür. Bu taşları üzerlerinde taşıyan insanların olumsuz enerjilerden uzaklaştığı ve bu sayede sağlıklarını koruyarak streslerinin azaldığı iddia edilmiştir.

Doğal taşlar, değerli taşlar ve yarı değerli taşlar olarak ikiye ayrılır. Değerli taşlar doğada tamamen nadir olarak bulunur ve dayanıklıdırlar. Yarı değerli taşlar ise bir ya da iki özelliğe sahiptir. Ametist, kuvars, opal, kristal gibi taşlar yarı değerli, elmas gibi taşlar ise doğada daha nadir bulundukları için değerli taşlardır.

Doğal Taşlar Nasıl Oluşmuştur?

Doğal taşların oluşumu çok eski dönemlere dayanır ve metamorfizma ile bağlantılıdır. Metamorfizma, birbirlerinin altında hareket eden tektonik plakalar tarafından büyük basınç ve ısının etkisiyle minerallerin bir araya getirilmesidir. Yani her doğal taş başka kayaçlarla ve değişik mineraller aracılığıyla bir araya gelerek ortaya çıkar. Bu sebeple her taşın içerdiği özellikler farklılık gösterir.

Doğal taşların bu kadar değerli olmasının bir başka sebebi de oluşması için milyonlarca yıllık uzun bir zaman gerekmesidir. Ayrıca yılda yaklaşık bir atomik katman büyüyebilecekleri bilinir. Bu sebeple doğada bir doğal taşın yok olması sonucunda yerine yenisinin oluşabilmesi için onlarca asır geçmesi gerekir. Bu sebeple nadir bulunan taşlar değerli ve pahalıdır.

Oluşumları binlerce yıl süren doğal taşların içerisinde yıllar boyunca elektromanyetik enerji depoladıkları düşünülür. Bu enerjinin hem insanları hem de bulundukları ortamı etkileme gücü olduğuna inanılır.

Doğal taşların oluşumları üzerinde; denizlerin kuruması, sıcak soğuk tepkimeleri, oksitlenmeler, havadaki nem, magmatik hareketler, depremler, meteor düşmeleri gibi birçok farklı faktör de yer alabilir.

Doğal Taşların Tarihi

Doğal taşların tarihi Antik Çağ’a kadar dayanır. Buna ek olarak günümüze yakın zamanlarda keşfedilmiş yeni doğal taşlar da bulunur.

Tarihte bilinen ve yazılı kaynaklarda ilk adı geçen değerli taş kuvars kristalleridir. Dünya üzerinde insanların kullandığı ilk değerli taşların kuvars taşları olduğu bilinir.

Eski Türkler de taşların bir ruhu olduğuna inanmışlardır. Antik Yunanlılar için ametist ve hematit taşının önemi büyüktür. Antik Mısır’da da renkli doğal taşlar şifa amacıyla kullanılmışlardır.

Aztekler turkuaz taşını kötü enerjilerden korunmak amacıyla takı olarak kullanarak vücutlarının çeşitli bölgelerinde taşımışlardır.

Eski Roma ve Mısır’da doğal taşların oluşturduğu boyunluk ve tılsımları üzerlerinde taşırlardı.

Kızılderililer üzerinde turkuaz taşı taşıyan kişilerin kemiklerinin kırılmayacaklarına inanırlardı. Bu sebeple bu taşı savaşta kullandıkları kalkanların üzerine işlemişlerdi.

Ana vatanı Tibet olarak bilinen kristal kuvarsların üçüncü göz çakrasını açtığı düşünülürdü.

Eski Yunan’da insanları sarhoş olmaktan koruduğu düşünüldüğü için kadehler ametist taşından üretilirdi.

Hindistan’da özellikle kadınlar negatif yüklerini alarak ayaktan toprağa geçirdiğine inanmaları sebebiyle obsidyen taşından üretilen yüzükleri ayak parmaklarına takmaktadırlar.

Kutsal metinlerde de doğal taşlardan bahsedilmiştir. Çöl bölgesinde susuzluk çeken insanların akik taşını ağızlarına aldıkları söylenir. Tükürük bezlerini uyaran akik taşının geçici olarak susuzluğun giderilmesine yardımcı olduğu bilinir.

Doğal taşlar tarih boyunca birçok farklı amaca hizmet etmiştir. Korunma, şifalanma, meditasyon ve ritüel gibi çeşitli amaçlarla kullanılmışlardır.

Birçok değerli taşa mitolojik anlamlar yüklenerek taşların Tanrı ve Tanrıçalarla ilişkilendirildiği de görülmüştür.

Neden Doğal Taş Kullanırız?

Doğal taşları doğru kullandığınızda bedeninizi ve zihninizi olumlu yönde etkileyerek ruhsal benliğinizi iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Şifalı doğal taşlar sayesinde taşın enerjisini harekete geçirerek bedeninizin ya da ruhunuzun şifalanmasını sağlayabilirsiniz.

Her bir doğal taşın farklı bir özelliği olması sebebiyle iyileştirici gücünün etkili olduğu alanlar da farklılık gösterir. Bu taşların taşıyan kişiye pozitif enerji vererek zihni rahatlattığı, huzur verdiği ve ruhsal ya da bedensel hastalıklara iyi geldiği düşünülür.

Doğal Taşları Nasıl Kullanabiliriz?

Bu taşlar, toprak altından büyük parçalar halinde çıkarıldıkları için kristal ve ham şekilde bulunurlar. Daha sonrasında yontularak daha küçük parçalara ayrılırlar. Bu parçalar takı aksesuarlarına dönüştürülebilir. Ayrıca küçük parçalara ayrılan bu taşlar dekoratif amaçlarla da kullanılabilirler.

Vücudunuzda taşımak istediğiniz taşı kolye, bileklik ve yüzük şeklinde kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Ayrıca doğal taşların cilt bakım ürünlerinde kullanımı da günümüzde oldukça yaygın bir tercih haline gelmiştir. Pembe kuvars ya da yeşim taşından yapılan roller ya da Gua Sha gibi yüz masaj aletleri sayesinde bu taşların iyileştirici ve toksinleri giderici özelliklerinden faydalanabilirsiniz.

Yoga ya da meditasyon yaparken de doğal taşlardan faydalanabilirsiniz. Avuca sığacak büyüklükteki doğal taşları meditasyon yaparken kullanabilirsiniz.

Doğal taşların asıl kullanım amacı onlara her an yakın olmak ve vakit geçirmektir. Bu sebeple doğal taşları yaşam alanınızda sık sık kullanarak onların enerjilerinden alacağınız faydayı arttırabilirsiniz. Yatak odanızda başucunuza dekoratif bir eşya olarak koyabilir ya da oturma odasında sehpanızın üzerine yerleştirebilirsiniz. Daha küçük boyutlu doğal taşları çantanızda ya da cebinizde taşıyabilirsiniz.

Doğal taşların ciltle temas halinde bulunduğunda enerjisini daha iyi hissedebileceğiniz için kolye, bileklik, küpe gibi çeşitli aksesuarlarda kullanmanız daha çok fayda görmenize yardımcı olabilir.

Doğal Taş Nasıl Temizlenir?

Doğal taşlar, üzerlerine fazla ve negatif enerjiyi topladıkları için taşları arındırmanız gerekir. Bazı taşların kendi kendilerini temizleme özelliği bulunurken bazı taşların temizlenmesi için sizin yardımınız gerekebilir. Doğal taşları akan suda, tuzlu su ile, tütsü yardımıyla ya da ses ve nefes çalışmaları gibi çeşitli yöntemlerle temizleyebilirsiniz. Bu yöntemlerden hangisini te4rcih edeceğiniz taşın cinsine göre farklılık gösterebilir. Örneğin taş suda çözünmeye yatkın bir taşsa suya değdirmemeniz gerekmektedir.

Deniz ya da bir gölde taşınızı yıkayabilirsiniz. Sonrasında temiz bir içme suyu ile taşı durulayabilirsiniz.

Aynı zamanda taşları toprağa gömmek de bir arındırma yöntemidir. 24 saat toprağın altında beklettiğiniz taşın enerjisi sıfırlanır. Toprak taşın enerjisini çekerek nötrlenmesine yardımcı olur.

Küçük taşlarınızı boyut olarak daha büyük taşların yanında bekleterek enerji akışı sağlayıp arınmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Ay ışığında bir gece bekletmek de doğal taşınızın enerjisini nötrleyebilir.

Doğal taşların enerjisini daha fazla tutmasını istiyorsanız, yeni aldığınız taşları bir gece boyunca ay ışığı altında ya da gün boyunca güneş ışığı altında bırakmanız tavsiye edilir. Yeni aldığınız taşları ona dokunan kişilerden aldığı enerjileri hapsetmesi sebebiyle arındırarak nötrlemeniz gerekir. Kullandığınız doğal taşlara sizden başka biri dokunduğunda taşın enerjisinden faydalanabilmeniz için taşı tekrar arındırmanız gerekmektedir.

Etiketler: Doğadan Gelen Sanat: Doğal Taşlar!
Kasım 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR