Bohem Ruhunu Giyimine Yansıtarak Fark Yarat!

Bohem Ruhunu Giyimine Yansıtarak Fark Yarat!

Bohem Ruhunu Giyimine Yansıtarak Fark Yarat!

Bohem stil özgürlüğü, yaratıcılığı ve mistik bir atmosferi yansıtır. Özgün bir tarzı yansıtan bohem stilin kıyafetten aksesuara her türlü parçaya etkisi olmuş durumda. Özellikle giyimde özgür bir ruh haliyle rahatlığı ve farklılığı seven kişiler kombinlerinde bohem parçaları tercih etmektedir.

Hem kadın hem de erkeklere hitap eden bir stil olan bohem tarz, özgürlüğün yanı sıra yaratıcılığınızı da ön plana çıkartmanıza yardımcı olur. Bu giyim tarzı 19. Yüzyılın sonlarında ortaya çıkarak dünyaya yayılmıştır. En popüler olduğu dönemler 1960’lar ve 1970’ler olarak bilinir. Bohem, geleneklere karşı çıkan sanatçı ve entelektüel kişiler için kullanılan bir isimdir. Bu yıllarda bu tarzı yansıtan kişilerin tercih ettiği rahat ve özgün parçalar birleştirilerek etnik ve otantik bir stil oluşturulmuştur.

Bohem Tarzın Tarihi

Bohem kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir. Türkçe’de anı yaşayan, kaygıları olmayan topluluklara verilen bir isim olarak kullanılmıştır. Çingene tarzı yaşam olarak da bilinir. Türkçe’de “göçebe, berduş, sanatçı” anlamlarında da kullanılır.

Bohem tarz Fransız Devrimi’nden sonra ortaya çıktığı için devrimin ülkeye verdiği zararların beraberinde insanlarda oluşan maddi ve manevi değişimler sonucu ortaya çıkmıştır. Fransız Devrimi sebebiyle birçok entelektüel ve sanatçının işlerinden çıkarılması ile birlikte göçebe bir yaşantıya başlayan kişilerin yarattığı bohem yaşam tarzı, koşullar yüzünden zorlanan insanların bir nevi mecburiyetle başvurduğu bir yol oldu.

Çek Cumhuriyeti topraklarında bulunan Bohemya bölgesinden Paris’e gelenleri tanımlamak için “Bohemien” kelimesi kullanılmıştır. Zaman içerisinde sanatta özgürlük arayışında olan ve alışıldık kalıpların dışına çıkan kişilerin benimsemeye başladığı bu tarz Paris ve özellikle Montmartre bölgesinde zirve noktasına ulaşmıştır. Montmartre, “aylak kent gezgini” olarak nitelendirilen haz ve eğlence düşkünü bohem sanatçıların merkezi haline gelmişti.

Bu kişiler yerleşik hayatın getirdiklerinden hazzetmemişler, düzenli bir iş hayatını reddetmiş, zaman kalıplarını yok etmiş ve sokaklarda plansız bir şekilde dolaşmaya başlamışlardır. Gün boyunca sanatlarına ilham olabilecek şeyleri gözlemlemiş ve kendilerini bu düşüncelere adamışlardı. Dünyaya ayak uydurma gibi bir kaygıları yoktur. Bohem topluluklar, zaman içerisinde kendi varlıklarını kabul ettirerek kültürlerini ve yaşam tarzlarını dünyanın birçok bölgesine ulaştırmışlardır.

Yüksek rakımlı olması sebebiyle en güzel Paris manzaralarını seyredebileceğiniz ve birbirinden güzel mekanlara sahip Montmartre şehri bohem sanatçılarının adeta ilham kaynağıydı.

Bu bölgede vergi ve şarap fiyatları da Paris’e göre daha ucuzdu. Bu da Montmartre’yi bohem sanatçılar için ilgi çekici kılıyordu.

Montmartre şehri sanat dünyasında öncü isimleri bir araya getirmişti. Picasso ile kavgalı olan ünlü ressam Amedeo Modigliani bohem yaşam tarzıyla meşhurdu ve bu bölgede yaşıyordu. Picasso, Salvador Dali, Edgar Degas, Renoir gibi ünlü isimler birçok eserini Montmartre bölgesinde icra etmişti.

Nasıl Bohem Olunur?

Bohem yaşam tarzı her alanda kendini gösterirken moda sektörünü de etkilemiştir. Bohem kıyafetler ortaya çıkmış ve bohem adeta bir moda akımı haline gelmiştir. Moda sektörünün yanı sıra mobilya ve mekan tasarımında da bohem stilin etkilerini görebiliriz.

Bohem tarz, hangi mevsim olursa olsun tercih edilebilir. Yıllardır varlığını korumasına rağmen hiçbir dönemde demode olarak görülmeyen bir tarzdır. Çünkü bohem tarz kendi içerisinde sürekli yenilenen ve güncel moda trendleri ile birlikte harmanlanan, bu sayede kalıcılığını sürdürebilen bir tarz.

Doğa, bohem tarzın belirleyici temsilcilerinden biridir. Doğanın izleri her alanda kendini gösterir. Doğada bulunan canlı renkler bohem stilin ilham aldığı noktalardan biridir.

Bohem tarzın ortaya çıktığı ilk yıllarda insanlar eski kıyafetleri kullandılar. Yırtık kıyafetlerine çeşitli yamalar yaptılar ya da direkt yırtık olarak kullanmayı tercih ettiler. Bunun sebebi ilk dönemlerde bir tarz oluşturmaktan ziyade ekonomik sıkıntılar yaşamalarıydı. Bazı kişiler için bu tarz giyinmek bir protesto niteliği taşımaktaydı.

Bohem tarz yıllarca varlığını sürdürmüş olsa da yirmi birinci yüzyılın başlarında tekrar popüler oldu. Eski olanı güncele taşıyan insanlar hemen her alanda bohem tarzı yeniden gündeme getirdi. Önceleri sadece sanatçılar tarafından kullanılan bu tarz günümüze kadar geldiği süreçte her yaştan insanın ilgisini çekmiştir.

Bohem tarzın kendine özgü bazı özellikleri bulunmasının yanı sıra her bölgenin coğrafyası ve geleneklerine göre de şekil değiştirerek kendisini yeniledi. Her bölgenin kendi tarzında bir bohem stili oluşmaya başladı. Örneğin Türkiye’de yöresel kültüre has şalvar ve kaftan benzeri parçalar bohem stilin bir yansıtıcısı olarak yerini almıştır. İspanya’da kullanılan İspanyol paça pantolonlar dünyanın her yerinde bohem tarza sahip insanların kullandığı bir parça haline gelmiştir.

Bohem Tarzını Stiline Yansıt!

Bohem tarza sahip olabilmek için sanat ile ilgilenmek, maddi konulara önem vermeyi azaltmak, maneviyata ve doğaya yönelmek gerekir. Motivasyonunuzu yükseltmek için ruhunuza enerji sağlayacak sanatsal aktivitelere katılabilir ve gittiğiniz etkinliklerde bu tarza uygun giyinebilirsiniz.

Bohem tarz, çingene ve göçebelerin kültürü olarak bilindiği için renkli, özgür ruhlu ve bazı parçalarda abartıya kaçan bir stili yansıtır. Kıyafetlerde sıklıkla çok renkli, çiçekli, değişik desenlere sahip etnik ve otantik parçalar tercih edilir. Sadelik bu tarzda az rastlanan bir detaydır. Ayrıca rahatlık en önemli kriterdir.

Özellikle şile bezinden üretilen ve üzerinde nakış olan giysiler bohem tarza ayrı bir hava katar. Bohem tarzına yeni başlayanlar salaş bir pantolon ile üzerine nakışlı bir bluz giymeyi tercih edebilir. Püskül detaylı kıyafetler bohem tarzı yansıtan detaylar arasındadır. Etek, çanta, aksesuar, elbise ve ayakkabılarınızda püskül detaylı parçalar kullanabilirsiniz. Süet püsküllü bir ceket bohem tarzı yansıtmanıza yardımcı olabilir.

Kat kat kıyafetler giymek de bohem tarzın tercih ettiği giyim şekilleri arasındadır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında giydiğiniz kat kat kıyafetlerin üzerine bir şal tercih ederek stilinizi tamamlayabilirsiniz. Kışlık elbiselerin üzerine uzun hırkalar ve altına bir tozluk giyerek bohem stili yansıtan kombinler oluşturabilirsiniz.

Etnik desenlere sahip fırfırlı etekler, şalvar pantolonlar, bluzlar bohem tarzın renklerle kendini ifade etme biçimini yansıtır. Pek çok rengin birbiriyle uyumu ile oluşan etnik desenleri giysilerinizde tercih ederek bohem tarza ait bir stil yaratmış olursunuz. Bohem giyimde en çok tercih edilen renkler; yeşil, turuncu, sarı, bordo, kırmızı gibi canlı renklerdir.

Bohem etekler, desenleri, asimetrik kesimli tarzları ve rahat kumaşlardan oluşmalarıyla sık sık tercih edilen parçalar arasında yer alıyor.

Dış giyimde özellikle batik deri ve süet ceketler ön plana çıkıyor. Soğuk kış aylarında sizleri soğuktan koruyacak kumaşlara sahip bu tarz parçalar ile bohem tarzını yansıtabilirsiniz.

Bohem tarzda bilinen en ünlü parça şüphesiz şalvarlar. Özellikle rahat kumaşlardan üretilmesi ve kesim olarak da kişiye rahatlık vaat etmesi sebebiyle günümüzde birçok kişi tarafından kullanımı tercih ediliyor. Şalvarlar, renk ve desen seçenekleri ile birlikte bohem tarzı giyinen insanlara alternatif birçok ürün sunuyor.

Bohem tarz hem kadınlara hem de erkeklere hitap ediyor. Şalvar, tişört, gömlek gibi birçok giyim ürünü seçeneğiyle erkeklerin de bohem tarzını yansıtması mümkün. Erkekler aksesuar seçimleri ile de tarzlarına farklılık katabilir. Örneğin salaş tarzda oluşturduğunuz kombinlerin üzerine şal, şapka ya da bir çanta takmayı tercih edebilirsiniz.

Bohem tarz giyinerek aynı zamanda kendi yaratıcılığınızı da ortaya koyarsınız. Farklı kıyafetler ile dikkat çekici kombinler oluşturabilirsiniz. Hatta kendinize özgü tasarımlar ile bohem stilini en iyi şekilde yansıtabilirsiniz.

Etiketler: Bohem Ruhunu Giyimine Yansıtarak Fark Yarat!
Kasım 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR